Kang Daniel prohrál soudní řízení, protože „mazání pomluv a urážek znamená omezení svobody projevu“

Michaela Pašková
Hudba
twitter.com/konnect_danielk

Celebrity dnes a denně čelí pomluvám a obtěžování. Budou si to muset začít nechat líbit, aby náhodou příliš neomezovaly svobody fanoušků a antifanoušků?

Abychom celou situaci správně pochopili, musíme se časově vrátit na konec roku 2019. Tehdy Kang Daniel pozastavil propagace digitálního singlu Touchin z důvodu deprese a panické poruchy. Postupně vyplouvalo na povrch, co za tím vším stálo.

Společnost KONNECT Entertainment vydala oficiální prohlášení, kterým informovala fanoušky o právních krocích, které činila jménem svého umělce. Bez případné dohody se rozhodla zakročit proti škodlivým příspěvkům, které šířily nepravdivé informace, sexuálnímu obtěžování, pomlouvání a porušování soukromí.

Nebylo to ovšem jediné prohlášení, které bylo o Kang Danielovi v tento den vydáno. Advokátní kancelář Yulchon oznámila, že podala žádost o uzavření fanouškovské komunity Produce 101 Season 2 na stránce DC Inside.

Prohlášení znělo: „Tady je právník Yeom Yong Pyo z advokátní kanceláře Yulchon, která zastupuje zpěváka Kang Daniela. Dne 16. prosince jsme u Okresního soudu v Soulu podali žádost o uzavření galerie Produce 101 Season 2 na internetové stránce DC Inside. V současné době jsou v této galerii zveřejněny miliony příspěvků. Mnoho z nich obsahují urážlivé lži podkopávající sociální hodnocení Kang Daniela. Například nelegální vysílání přesahují hranice běžné svobody projevu, což podléhá velmi přísnému trestu.

V této galerii je denně publikováno tisíc ne-li tisíce nelegálních příspěvků. Důsledkem tohoto Kang Daniel vyhlásil hiatus ve své kariéře. Je všeobecně známo, že nejen Kang Daniel, ale také mnoho dalších osobností v důsledku nelegálních škodlivých příspěvků utrpělo vážnou škodu, včetně narušení soukromí.

Tyto příspěvky jsme považovali jako součást zájmu o Kang Daniela. Očekávali jsme, že se lidé dobrovolně zdrží nelegálních aktivit. Neexistoval žádný jiný způsob, což nás nakonec vedlo k právním opatřením. Budeme i nadále přijímat rázná opatření vůči škodlivým příspěvkům. Podnikneme kroky, jako jsou mazání příspěvků, pozastavení postování, blokování přístupu a dokonce i uzavření online stránek.“

Kang Daniel byl tak prvním idolem, který proti této stránce veřejně vystoupil.

Internetová stránka DC Inside reagovala na žádost o uzavření jedné ze svých fanouškovských komunit známé také jako galerie takto: „Dobrý den, tady je DC Inside. Litujeme, že byl vznesen neústavní požadavek v zemi se svobodou projevu. Žádost o uzavření galerie nemá právní podklad. Manažeři DC Inside sledují příspěvky uživatelů dvacet čtyři hodin denně, včetně odstraňování nebo pozastavení v případě, kdy se objeví problematický post.

Na DC Inside jsou uživatelé s různými sklony a názory napříč více než třiceti tisíci galeriemi. Fanoušci a antifanoušci jsou aktivní v galeriích pro celebrity. Vypnutí konkrétní galerie nezpůsobí zmizení antifanoušků. Zdá se, že tato žádost na místo toho zapříčiní jejich nárůst.

Je to stejné jako žádat o odstranění Gwanghwamun, protože je tam mnoho protestů. DC Inside nikdy, ani jednou, neuzavřela během svého dvacetiletého působení galerii. Věříme, že spíše než požadovat uzavření galerie, je potřeba toleranci, kterou si fanoušci osvojí.

Děkujeme.“

Protože ani jedna ze stran nehodlala ustoupit, proběhlo soudní řízení, které se vleklo až do teď. Dne 28. října příslušné oddělení Okresního soudu v Soulu rozhodlo, že žalobce (Kang Daniel) prohrál soudní řízení proti žalovanému (DC Inside).

Vyjádření soudu zní: „Přílišné zasahování do projevů zveřejněných na internetu může omezit svobodu projevu.“

„I když má DC Inside povinnost řádně spravovat online prostor, přílišné zásahy do tamních článků ze strachu z pomluvy a náhrady škod nevyhnutelně omezí svobodu projevu.“

„Jakmile DC Inside obdrží zprávy o příspěvcích, které urážejí nebo pomlouvají nějaké celebrity, snaží se je mazat. V tomto případě neexistuje žádný důkaz, že většina příspěvků v galerii pomlouvá nebo uráží Kang Daniela. K uznání nepostačí, že uzavření online galerie je jediným způsobem, jak zabránit protiprávnímu jednání konaném na Kang Danielovi. Neexistuje žádný důkaz, který by to dokazoval.“

Co si o celé záležitosti myslíte? Nedal Okresní soud v Soulu svým rozhodnutím škodlivému jednání ze strany fanoušků a antifanoušků zelenou?

Zdroj: soompi.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.