Kdo je EDEN neboli otec skupiny ATEEZ? Obdivuje Chopina a pop studoval v Soulu

Michaela Pašková
Hudba
Foto: instagram.com/eden_yh/

Zajímá vás, kdo může za to, že se EDEN rozhodl pro hudební kariéru? Co dělal před připojením se ke společnosti KQ Entertainment?

Novinářka a konzultantka Elizabeth de Luna ze známého hudebního magazínu MTV News, spadající pod slavné MTV, zveřejnila článek, jenž se věnuje producentovi a umělci, který si říká EDEN. Článek je psán z jejího pohledu.

Malé místo umístěné ve skromném komunitním centru se otřásalo očekáváním více než tisíce lidí, kteří čekali, než na pódium vstoupí K-Pop skupina ATEEZ. Bylo to necelých pět měsíců, co skupina debutovala, ale její popularita ve Spojených státech tento prostor již přerostla.

Na balkóně se EDEN, hlavní producent skupiny, nakláněl přes zábradlí a sledoval, jak dav křičí korejské texty, které napsal. Hong Joong, rapper a leader skupiny, na konci koncertu ukázal na EDENa a nazval jej ‚otcem‘ ATEEZ. Fanoušci se otočili, aby vzhlédli a zamávali mu a na to se EDEN s vděčností uklonil.

Když se ho na tu noc o několik měsíců později zeptám, přiznává se, že je stále překvapen, že ATEEZ nalezli ve Spojených státech tak milující fanoušky. Řekl mi: „Pomyslel jsem si: ‚Kdy poprvé slyšeli jejich hudbu? Jak dlouho ji poslouchali, že si zapamatovali texty?‘ Byl jsem velmi překvapen.“

Producent sedí ve svém studiu neboli luxusní svatyni v módní čtvrti Sinsa v Soulu. Jediné spojení se světem je slabé ozývání se křiku a smíchu linoucí se z ulice popraskaným oknem. Toto je místo, kde je všechna hudba ATEEZ produkována. Když se EDEN a jeho parta nastěhovali, navrhli prostor tak, aby z něj vyzařoval druhý domov. Vůně čerstvých květů se v tomto prostoru mísí s cigaretovým kouřem ze dvou cigaret z popelníku, umístěném na konferenčním stolku. K tomuto společnému prostoru přiléhají jednotlivá studia oddělená dveřmi z matného skla, které zevnitř osvětluje záře z počítačových obrazovek.

Foto: instagram.com/eden_yh/

EDEN má na sobě černou Stussy mikinu, tepláky, bílé ponožky a boty značky Nike. Černé vlasy lemují jeho tvář. Má ve zvyku si je prohrabovat, aby mu nezasahovaly do očí. Přestože jeho texty srší různými emocemi, tak z něj samotného vyzařuje klid. Mimo Koreu se toho o něm moc neví. Dokonce i základní detaily z jeho historie jako producenta a umělce jsou rozptýleny po celém internetu, ovšem máloco je pravdou. Je skladatelem a zpěvákem působícím pod KQ Entertainment (pravda), hlavní producent skupiny ATEEZ (pravda), jednou pracoval pro CUBE Entertainment (lež, pronajal si pouze studio v suterénu budovy).

Připraví šálky kávy, posadí se na pohovku a prohlásí: „Řeknu vám, co chcete vědět.“ Narodil se v roce 1988 jako Kim Yonghwan v Yeosu v Koreji. Co se pamatuje, hrál na klavír. Prohlásí: „Je to tak trochu dané tím, že každé korejské dítě se učí hrát na klavír.“ Dodává, že měl přirozený talent, který jej odlišoval od jeho vrstevníků. Obdivuje virtuózy jako Frédérica Chopina a Sergeie Rachmaninoffa, kteří jej přivedli k hudební kariéře. Nejprve se chtěl stát zpěvákem a poté skladatelem. Jediný styl, vyučující se v jeho rodném městě byla klasika, kterou už ovládal. Aby mohl studovat pop, musel se tedy vydat do srdce korejského hudebního průmyslu, tedy Soulu.

V patnácti letech se s požehnáním a finanční podporou své rodiny přestěhoval do Soulu. Uvedl: „Řekl jsem svým rodičům, že studuji v prostředí tomu určenému, i když jsem se vlastně učil sám ve svém pokoji pomocí internetu.“ Jeho metoda studia byla snadná. Kupoval si knihy o programování, poslouchal hudbu a zkoumal různé hudební žánry pomocí klavíru. Se smíchem zavrtí hlavou a prohlásí: „Byl jsem posedlý myšlenkou stát se skutečným hudebníkem.“

V roce 2010 se hudební soubor, který zaslal příteli, dostal nějakým způsobem k Source Music a následně tak oficiálně debutoval jako součást producentského dua Eden Beat. Jeho stage jméno odkazuje na biblickou zahradu, protože se hudbu snaží ‚tvořit tím nepřirozenějším a nejzákladnějším způsobem‘. Jako dvacetidvouletý skladatel byl anomálií v Koreji, protože mnoho z nich je mnohokrát starší, což mu to dodalo sebevědomí.

Poté následovala léta uměleckého a finančního boje. Společnost Source Music už nebyla schopna poskytnout prostředky na pokračování Eden Beat a tak, aby splnil svou občanskou povinnost, narukoval. Po svém návratu v roce 2013 se dozvěděl, že společnost má zájem o to, aby se jeho hudba ubírala jiným směrem, než si představoval. Přátelsky se tedy rozloučili a EDEN tak poprvé v životě začal produkovat svou vlastní hudbu.

V rozmezí 25 až 29 let prodal pouze jednu píseň. Vzpomíná: „Byl jsem zmatený. Debutoval jsem v tak mladém věku a říkal si: ‚Jsem génius‘? V průmyslu byl můj potenciál, jako umělce vnímán takto ‚EDEN umí vše, ale v ničem není výjimečný‘.“ Nechtěl se soustředit pouze na jeden žánr. Právě v tomto bodě přichází na scénu společnost KQ Entertainment. U pojídání čínského lilku mu zástupce společnosti navrhl, aby se k nim přidal. Zmateně EDEN dodává: „Ve skutečnosti formulace, kterou použil, byla ‚Líbí se mi tvoje oči‘.“ Prozradil, že dokonce ani nyní nerozumí, co přesně tím zástupce společnosti myslel. Zřejmě v něm viděl něco, co jiní ne.

EDEN ovšem nebyl na místě, aby nabídku nějakým způsobem zpochybnil a tak souhlasil. Nastoupil do společnosti a další dva roky ve studii tvořil a produkoval hudbu ke svému sólo debutu. Věci se začaly postupně měnit. Během párty byl seznámen s Hyunsikem z BTOB a Seung Younem z UNIQ. Toto seznámení vedlo k utvoření nejhlubšího přátelství jeho života a k některým nejdůležitějším spolupracím jeho kariéry.

Foto: instagram.com/eden_yh/

EDEN, Seung Youn a další dva producenti utvořili crew nazvanou Drinkcolor. Poté produkoval dvě písně pro BTOB a to I’ll Be Your Man v roce 2016 a o rok později Missing You. Obě písně byly hitem a jakýmsi startovacím bodem, kdy se EDEN začal považovat za všestranný talent korejského hudebního průmyslu.

Zdroj: mtv.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.