Recept: Sladký dezert z Indie zvaný Sooji (Rava) Ladoo můžete klidně vyrobit i na Vánoce

Eva Lenská
Gastronomie
Foto: YouTube screen

Přinášíme vám recept na lahodný dezert, který je populární zejména v Indii nebo v Nepálu. Dokonce se podává během svátku Diwali.

Toto jednoduché cukroví, obvykle podávané během svátku Diwali, vyrobíte opravdu snadno. Ingredience jsou dostupné a vcelku levné. Z uvedeného množství lze vyrobit tak 10-12 kousků.

Co budeme potřebovat:
1 šálek krupice
4 polévkové lžíce + 1 čajovou lžičku ghee
1 šálek cukru
špetku kardamonu
2-3 polévkové lžíce mléka
2 lžíce sekaných kešu oříšků
hrst rozinek
Pár celých kešu ořechů nebo mandlí na ozdobu

Postup:
Na pánvi zahřejte 1 polévkovou lžíci ghí na střední teplotu. Jakmile je ghí horké, přidejte krupici a za stálého míchání ji opékejte, dokud nezačne příjemně vonět. Bude to trvat asi 6-7 minut. Poté ji odložte stranou a nechte trochu vychladnout.

Na další pánvi zahřejte 1 čajovou lžičku ghí na střední teplotu. V této pánvi pak smažte nasekané kešu oříšky a rozinky, až budou hezky zlatohnědé. 

Vychladlé kusy osmažené krupice rozemelte lehce v mixéru a přidejte k nim ořechy a rozinky. Poté přisypte cukr, kardamon a do směsi nalijte 3 lžíce rozpuštěného ghí a 3 lžíce mléka. Pak vše důkladně promíchejte. 

Z hotové směsi tvořte kuličky o velikosti golfového míčku. Pokud by to nešlo, přidejte ještě trochu mléka. Hotové kuličky ozdobte kešu oříškem nebo mandlí.

Zdroj: cookwithmanali.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.