Máme tu pro vás 10 zajímavostí o seriálu The King: Eternal Monarch

Petr Stoško
Film / TV
Foto: SBS Korea

Národní skandál, kůň s Instagramem nebo neoblíbená herečka v hlavní roli – tohle všechno provázelo natáčení a pak následné vysílání seriálu The King: Eternal Monarch. Sehnal jsem pro vás desítku opravdu pěkných zajímavostí.

1. Kuřecí král Lee Min Ho

Nelze začít ničím jiným, než hlavní hvězdou Lee Min Hem a jeho pojídáním smažených kuřat, kterého moje kolegyně redaktorka Eva v jedné z našich mnoha debat o tomto seriálu překřtila na „kuřecího krále“. BBQ Chicken je v seriálu asi nejvíce propagovanou značkou a dá rozum, že ne náhodou. O zapojení společností jako BBQ Chicken a spol., které v seriálu vidíme, jsem chtěl psát v dalším bodě, ale jelikož to mělo nakonec skoro dvě normostrany, tak jsem se rozhodl, že z toho udělám samostatný článek, který brzy vydám.

Pojďme si tedy něco říci o Lee Min Hovi a jeho spolupráci se společností BBQ Chicken. Mnoho lidí si myslí, že se díky opakovanému obžerství krále Lee Gona dostal do hledáčku BBQ Chicken, ale to není tak úplně pravda. Herec podepsal lukrativní smlouvu (výše mzdy ve smlouvě nebyla pochopitelně nikdy zveřejněna) se společností BBQ Chicken dlouho před uvedením seriálu v televizi a pro společnost natočil několik televizních reklam na smažená kuřata tohoto řetězce, které najdete snadno na YouTube.

Reklamy se začaly v televizi objevovat 24. dubna 2020, tedy den před premiérou seriálu, takže jejich spolupráce probíhala dávno před tím, než se z herce stal nefalšovaný televizní „kuřecí král“. Neodpustím si ale ještě jednu osobní poznámku: Tomu chlapovi to jezení kuřat vážně šlo a já jsem nabyl dojmu, že se pro takovou reklamu doslova narodil. Holt, kdo umí, ten umí. The Chicken King: Eternal Lee Min Ho!

2. Japonsko je špatné. Korea je nejlepší

Jak asi víte, tak Jižní Korea nemá moc dobré vztahy se sousedním Japonskem. A proto fakt, že Jihokorejci začlenili do architektury královského paláce japonské architektonické prvky, korejské diváky značně urazilo. A aby toho nebylo málo, tak při scéně, kdy se blíží válka s Japonskem, útočí Japonci na Korejce válečnými loděmi, které jsou až nápadně podobné jihokorejským válečným lodím. Skutečnost, že jihokorejské válečné lodě, se kterými útočili na Jihokorejce, ovládali Japonci, některé diváky slušně řečeno docela rozzlobila. Tvůrci si tak pomalu kopali stále hlubší a hlubší hrob, a to je ty velké průšvihy ještě čekaly.

3. Seriály se dělají pro prachy, nebo ne?

Jedná se o třetí nejdražší seriál v korejské historii s celkovými výrobními náklady kolem 28 miliard wonů (549,3 miliónů czk, 21 miliónů eur), které se tvůrcům vrátily ještě před premiérou prvního dílu, díky penězům za vysílací práva televize SBS a streamovací služby Netflix. Další nezanedbatelnou položkou, která pomohla seriál zaplatit, byl všudypřítomný product placement, který ať chcete nebo ne, je dnes už nedílnou součástí výrobního procesu.

4. Best Couple 2020: Lee Min Ho a Benjamin

Bělouš Maximus se stal miláčkem publika a v kombinaci s majestátním vzhledem Lee Min Ha se dalo velmi lehce podlehnout iluzi, že se skutečně nacházíte ve společnosti opravdového krále. Bělouš Maximus, vlastním jménem Benjamin, se po odvysílání seriálu stal rychle zvířecí celebritou první velikosti, která má dokonce i svůj instagramový účet. Benjamin je trénovaný kůň ze známého tréninkového centra Kim’s Horse v Jižní Koreji a ve světě showbyznysu není žádným nováčkem. Mohli jsme ho vidět v klipu MORE & MORE známé skupiny TWICE nebo na přebalu alba Show Me The Money rapera Dok2.

Na obrazovce se to možná nezdá, ale Lee Min Ho a Benjamin měli během natáčení k sobě velmi blízko, jelikož sám herec po skončení natáčení poslal svému věrnému oři dárkový koš s dobrůtkami a věnováním, kde mu děkuje za jeho usilovnou práci při natáčení seriálu. Během natáčení herec svého seriálového společníka často osobně krmil, povídal si s ním, česal ho a dával velký pozor na to, aby mu nic nechybělo.

City však byly vzájemné a ani Benjamin, stejně jako milióny dalších fanynek, nedokázal odolat charismatu Lee Min Ha. Při společných scénách, kůň mnohdy kazil záběry tím, že během scény začal hlavou strkat do herce a dožadoval se pohlazení či drbání. Po splnění podmínek, se herec i kůň vrátili zpátky na své pozice, aby scénu natočili znova, avšak tato událost se za pár okamžiků opakovala a herec musel chtě nechtě znova pohladit svého oře.

A to, že kůň během pauz ignoroval pokyny svého chovatele a doslova sledoval Lee Min Ha, kamkoliv se pohnul, je snad všem jasné. Každopádně, pokud mi nevěříte, tak na YouTube se dá najít několik videí nepovedených scén, kde jsou tyto okamžiky zaznamenány, takže se na ně můžete sami podívat. Benjamin alias Maximus nemá teď o nabídky nouze, protože už teď se připravuje seriál z dílny televize JTBC, kde by měl hrát opět významnou roli.

5. Neoblíbená Kim Go Eun

Korejci se velmi těšili na opětovné spojení scénáristky Kim Eun Sook a Lee Min Ha, ale nadšení viditelně opadlo po obsazení hlavní ženské role policistky Jeong Tae Eul, kterou jak dobře víme, ztvárnila Kim Go Eun. Mnoha fanouškům vadila herečka už v seriálu Goblin z roku 2016 a podle nich to byla právě ona, kvůli komu přestali celý seriál sledovat. Také se velká část diváků shodla na ještě jednom faktu, a to, že má příšerně ukňouraný hlas, který se pro herectví vůbec nehodí.

6. Deset let starý skandál je pro Korejce stále aktuální téma

Jedna z našich redaktorek se ve své recenzi na The King Eternal Monarch podivovala nad tím, proč ve druhé polovině seriálu zcela vymizela postava premiérky Koo Seo Ryeong. Popravdě i mně bylo divné, kam se premiérka vytratila, a až při shánění materiálů k tomuto článku, jsem narazil na možnou indicii, proč tomu tak bylo. V průběhu vysílání vyšel na povrch skandál herečky Jung Eun Chae, která se před více než deseti lety stýkala se zadaným a později ženatým mužem, a právě tento skandál zavelel k astronomicky velké vlně odporu proti herečce. Ale vezměme to popořadě.

Jung Eun Chae poznala v roce 2006 hudebníka Jung Joon Ila, který už v té době měl přítelkyni. Jung Joon Il začal s Jung Eun Chae randit koncem roku 2010 a vydrželo mu to až do cca druhé poloviny roku 2011, přičemž někdy v této době se jeho přítelkyně o této aférce dozvěděla a dala mu ultimátům, aby ten vztah ukončil. Hudebník slíbil, že tak učiní a se svou přítelkyní se oženil. Ale i po svatbě nadále udržoval s herečkou Jung Eun Chae vztah. Hrál to na obě strany. Teprve až se jeho manželka dozvěděla o jeho vztahu s herečkou, přišel rozvod. Tento příběh doslova šokoval celou veřejnost a nikdo neměl tušení, že byl Jung Joon Il někdy ženatý.

Nevěděli to mnozí hudebníkovi přátelé, novináři ani fanoušci. Někteří fanoušci tušili, že by mohl hudebník s Jung Eun Chae chodit, protože byla často vídána na jeho koncertech, ale potvrzené to nikdy nebylo. Herečka po vypuknutí skandálu (někdy mezi 5-8 epizodou, přesné datum nešlo dohledat) prohlásila, že vůbec netušila, že je ženatý a že je to pro ni úplná novinka. Fanoušci i široká veřejnost tomuto tvrzení věřili, protože sama herečka by se určitě nechtěla nechat podvádět, a ještě se ženatým mužem.

Zdá se, že to nakonec pro herečku dobře dopadlo, ale to byste se šeredně mýlili. Agentura MYMusic Entertainment, která Jung Joon Ila zastupuje, se proti vyjádření herečky tvrdě ohradila s tím, že Jung Eun Chae celou dobu dobře věděla, že se Jung Joon Il oženil a že má poměr se ženatým mužem. Dále řekli, že herečka chce, aby to vypadalo, že záměrně tajil své manželství, aby ji obelhával. Svůj výrok uzavřeli opětovným sdělením, že vyjádření herečky jsou lživá a nelíbí se jim, že je díky nim hudebník osočován.

Kde leží pravda se asi nikdy nedozvíme, ale poté, co se do slovní přestřelky přidala velká hudební agentura, narostl tlak na herečku, která to má teď s další kariérou dost nahnuté. Jen připomínám, že tohle je jen moje spekulace, která může být úplně mimo mísu, ale podle mě je tohle hlavní důvod seškrtání jejích scén na nezbytné minimum a silně věřím faktu, že tlak na tvůrce ve spojení se skandálem u tak velkého projektu jako je tento, byl pro seriál publicitou, o kterou produkce nestála a snažili se od ní co nejvíce a nejrychleji v rozumné míře distancovat. A to je podle mě důvod toho, proč postava charismatické premiérky Koo Seo Ryeong zcela vyšuměla.

7. BBQ Chicken

V zajímavostech o seriálu Crash Landing on You jsem zmínil, že si společnost BBQ Chicken přišla díky zviditelnění značky na pěkné peníze, ale to byly jen drobné oproti obratu, který získala za seriál The King Eternal Monarch. Společnost hrdě oznámila, že se během vysílání seriálu prodávalo až 550 000 setů smažených kuřat za měsíc. Lee Min Ho ta kuřata prostě baštit umí a ty prachy za reklamy na jejich kuřata si zaslouží. Je to zkrátka na bílém oři jedoucí kuřecí král…

8. Fiasko scenáristky a kritika domácího publika

Seriál se před uvedením v televizi i na Korejce vyznačoval výrazným marketingem, takže šance nevědět, že se nová práce slavné scénáristky Kim Eun Sook chystá na televizní obrazovky byla prakticky nulová. Očekávání byla vysoká. Popularita herce Lee Min Ha a scenáristky Kim Eun Sook dávala naději v další jejich společný hit, ale seriál u Korejců naprosto propadl, a to nemluvím o slabé sledovanosti, ale i o dalších věcech, o kterých vám teď napíšu.

Seriál měl scénáristicky veliké mezery a byl velmi rozháraný a nepřehledný, až se diváci začali ptát, zdali nenastává úpadek božské Kim Eun Sook. Sledovanost stále padala a problémy se nabalovaly. Tvůrci čelili velké kritice za přehršel reklam (Seriál aktivně propaguje neskutečných 13 různých značek/společností), které se na obrazovce zdály tak vynucené, že to diváci už nedokázali ignorovat, národní skandál herečky Jung Eun Chae nebo i za obsazení Kim Go Eun.

Novinář Kim Jin Seok napsal, že neví, jestli se doma kouká na reklamní/nákupní pořad nebo na dramatický seriál. Seriál sklidil i nebývale ostrou, avšak nutno dodat oprávněnou kritiku, za nadměrné využívání klišé scén, což jeden z internetových portálů zabývající se K-dramaty popsal jako „seriál, jenž je ztracen v moři klišé“. Posledním častým kritickým ohlasem, o kterém napíšu a který tvrdě rezonoval po skončení série, byl fakt, že scénáristka Kim Eun Sook by už měla opustit popelkovské schéma svých příběhů, protože až moc často využívá zápletku bohatého muže a chudé dívky.

9. Herci se spoustou talentů

Hlavní herecké obsazení seriálu disponuje skutečně pestrou škálou různých talentů, které stojí za zmínku. Kim Go Eun umí například plynule čínsky, takže má dobře našlápnuto rozšířit svou filmografii o nějaký ten čínský snímek, ale zatím se tak ještě nestalo. Kim Kyung Nam by se zase neztratil v ringu mezi provazy, protože již dlouhá léta aktivně boxuje a jeho trénink dle videí vypadá pěkně náročně. Woo Do Hwan je velmi dobrý kuchař. Dokonce i Lee Min Ho si jeho vaření pochvaloval.

10. Za 103 dolarů

Na závěr něco na odlehčení… Za trapných 103 dolarů (2211 czk, 85 eur) si můžete na Amazonu pořídit kompletní seriál na DVD s anglickými titulky. V ceně je započítáno i poštovné s dopravou do ČR. Je k nevíře, že v roce 2021 se stále dá za nekřesťanské peníze koupit DVD se seriálem, který můžete za pár drobných zhlédnout s titulky ve Full HD verzi na Netflixu, kde máte kupu dalších k-dramat. Takže pokud nemáte hluboko do kapsy, a nevíte, co s penězmi dělat, tak neváhejte a kupujte.

ZDROJ: ibtimes.sg, Youtube.com, republicworld.com, scmp.com, koreaboo.com, flyhoneystars.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.