Bývalý kreativní ředitel z YG, který stojí za Semantic Error, pomáhá měnit veřejné mínění o LGBTQ

Michaela Pašková
Film / TV
Foto: Watcha

SJ “Sinxity” Shin (Seong Jin Shin), ve zkratce Shin, z první ruky ví, jakou moc má zábavní průmysl při nastolování pozitivních změn.

Generální ředitel AXIS CPP působil deset let jako kreativní ředitel ve společnosti YG Entertainment, která stála u zrodu několika velikánů K-Popu jako jsou BIGBANG, 2NE1, WINNER, iKON a BLACKPINK. Během svého působení ve YG pomohl seznámit světové publikum se zázraky tohoto žánru. Jeho nejpamátnější vzpomínky na toto období zahrnují umělce, u jejichž zrodu stál.

„Debutová vystoupení WINNER, BLACKPINK, iKON, Akdong Musicians a Lee Hi. Pro mě osobně jsou to velmi krásné momenty,“ zmínil v rozhovoru pro Forbes.

Zásluhou své nové společnosti se jeho kreativní působení rozšířilo o další formy tvorby, jako je například populární BL seriál Semantic Error. Na adaptaci populárního webtoonu, ve které si zahráli Park Seo Ham a Park Jae Chan ze skupiny DKZ, se osobně podílel. Seriál se vysílal na korejské OTT platformě Watcha. Během druhého březnového týdne letošního roku se stal nejoblíbenějším OTT obsahem napříč všemi platformami v Koreji.

Pro ty z vás, kteří se ještě nikdy nesetkali s Boys Love neboli BL seriály, jde jednoduše o milostné příběhy stejného pohlaví. Jedná se o vypravěčskou tradici, která sahá až k japonskému manga segmentu známému jako Yaoi, ale od 70. let si tento žánr získal příznivce po celém světě. Zatímco BL seriály se soustřeďují na vztahy mladíků, mužů, často je píší převážně ženy a mají mnoho fanynek. Dle Shina hlavním důvodem popularity BL seriálů je to, že uspokojují poptávku po rozmanitých, neotřelých příbězích.

„Už máme tolik hetero romantických filmů a seriálů. Věřím, že diváci potřebují novou tvorbu – nový úhel pohledu a nové příběhy. Tyto seriály o chlapeckých vztazích jsou pro ně něčím opravdu svěžím.“

Thajsko a Tchaj-wan produkují desítky BL seriálů každý rok. Zatímco pár úspěšných korejských seriálů, například Itaewon Class a Reply 1997, zkoumalo LGBTQ problematiku, mnohými je Where Your Eyes Linger z roku 2020 považován za první korejský BL seriál. O rok později následoval Light On Me a letos Semantic Error. Shin zdůrazňuje, že BL seriály jsou svým vlastním žánrem odlišným od ostatních.

„Nedávno se na Netflixu objevil queer seriál Uncoupled. Opravdu se mi líbil ten kousek s Neilem Patrickem Harrisem a Darrenem Starem. Je to fakt zábavné, ale byla to typická gay romance. BL se od tohoto vážně liší. BL je jakousi fantazií ve vlastním světě, kde se postavy milují. Chlapec-chlapec, dívka-dívka, na tom nezáleží.“

Postavy v BL seriálech žijí ve světě bez problémů, s nimiž se potýká mnoho LGBTQ jedinců, zejména v sociálně konzervativních zemích. Když se Park Jae Chan ucházel o roli v Semantic Error, společnost mu to nedoporučovala, protože by to mohlo negativně ovlivnit jeho kariéru. Nicméně to risknul a role přehnaně ukázněného programátora jen zvýšila jeho popularitu. BL seriál rovněž pozvedl kariéru jeho protějšku, Park Seo Hamovi, který si zahrál impulzivního studenta umění.

„Letos se prostředí pro herce, kteří se obávají hrát queer postavu v BL seriálu, změnilo díky úspěchu Semantic Error. Herci, kteří sehráli hlavní postavy v tomto seriálu nebyli před odvysíláním vůbec slavní. Počet jejich sledujících na Instagramu dosahoval přibližně pěti až šesti tisíc, ale po Semantic Error mají 907 tisíc a 667 tisíc. Opravdu se to zvýšilo.

Také jeden z herců je členem k-popové idol skupiny DKZ. Prodej alb této skupiny značně vzrostl. Před Semantic Error prodejnost dosahovala čtyř nebo tří tisíc, ale nyní jsou na statisících. Díky tomu si mnozí producenti a managementy z k-popu uvědomily, že je pro umělcovu popularitu být v BL seriálu dobré. Takže tito výkonní činitelé jsou tomu nyní více nakloněni a jsou ochotni nechat své umělce oslovit fanoušky prostřednictvím těchto seriálů.“

Úspěch Semantic Error neovlivnil pouze osoby s rozhodovací pravomocí v zábavním průmyslu. Shin řekl, že také ovlivnil politiku v Jižní Koreji, kde je pokrok ve veřejném přijímaní homosexuality pomalý.

„V roce 2020 byl umělec HOLLAND prvním k-popovým zpěvákem, který otevřeně přiznal, že je gay. Před dvaceti lety se přiznala celebrita Hong Seok Chan, ale za tu dobu nebyly žádné hvězdy, které by vyšly na světlo se svou sexualitou. Teď tu máme politickou stranu hovořící o manželství homosexuálů. Před tímto druhem aktivit se o tom vůbec nemluvilo, ale nyní se v politice hovoří o sňatcích homosexuálů. Rychle se to mění.“

AXIS CCP připravuje nové seriály.

„Co se týče produkce AXIS, letos chystáme nový BL projekt. Přesněji řečeno otevíráme seriálový label, Blue by Blue. Chystáme nový projekt. První tvorba bude o upírech, takže upírská série. Seriál v sobě bude mít Boys Love linku, ale už ho nebudeme označovat BL, protože chceme být otevření všem typům vztahů.“

To, co ho na práci v zábavním průmyslu nejvíce uspokojuje, je schopnost předávat poselství, která rezonují na emocionální úrovni.

„Nakonec chceme vytvářet dobrou tvorbu, která lidi inspiruje a nabídne divákům jinou perspektivu. Ve YG jsem byl svědkem úspěchu Gangnam Style a BLACKPINK, a viděl jsem, jak se globální pohled na tyto umělce a tvorbu drasticky změnil. Pro mě a každého, kdo tam pracoval, to bylo velmi inspirativní. Díky Semantic Error se nám podařilo změnit veřejné mínění o LGBTQ problematice. Lidé pomalu mění své názory. Jako osoba pracující v zábavním průmyslu vidím, že síla tvorby měnící názory a pohledy lidí je velmi velká.“

Místo aktivistického přístupu k boji queer práv, Shin říká, že jako producent se rozhodl zaměřit na krásu vztahu postav. Ačkoliv je rok 2022, na světě jsou stále místa, kde lidé nemohou svobodně milovat toho, koho chtějí.

„Je tu ještě spousta problémů, které je potřeba vyřešit. Proto chci i nadále vynakládat mou energii na tvorbu smysluplného obsahu.“

BL seriál Semantic Error můžete sledovat například na viki.com.

Zdroj: forbes.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.