Národní park Berbak je rájem rašelinišť, bažin a palem

Eva Lenská
Cestování
Foto: CIFOR/flickr.com

Národní park Berbak se nachází v Indonésii. V tomto článku si povíme, čím je toto území zajímavé a jaké přírodní skvosty ukrývá. 

Národní park Berbak se nachází na východním pobřeží ostrova Sumatry nedaleko města Jambi. Jedinečnost parku spočívá v atraktivní kombinaci rašelinišť, mangrovových lesů, řek, mokřad a bažin. Vlastně jde o největší bažinatý les v jihovýchodní Asii. Území se také může pochlubit nejvyšším počtem druhů palem. Rozloha oblasti je 1 627 km².

Chráněným územím je od roku 1935, ještě za nizozemské nadvlády. Národním parkem se ale stal až v roce 1992. Byl také uznán za mokřad mající mezinárodní význam, je zahrnut do Ramsarské úmluvy o mokřadech. Oblast je převážně plochá, rozříznutá řadou řek. Podél pobřeží se nacházejí pláže a  bažiny. Na jihu je řeka Benu. Mnohé řeky jsou až 20 metrů hluboké a obsahují kyselé rašelinové vody. Průměrná teplota je okolo 25 a 28°C.

Foto: CIFOR/flickr.com

Jaké rostlinstvo můžeme v parku nalézt? Hotové skryté zelené poklady. Především stromy a palmy z rodu Johannesteijsmannia a Shorea nebo nově nalezený druh Lepidonia kingii, který má velké červenofialové květy. Samozřejmě, že nechybí ani kapradiny, plavuně, sleziníky, voskovky nebo dokonce „voňavý“ durian.

A co zvířata? V parku o ně není nouze. Lze tu vidět stovky, dokonce i tisíce migrujících ptáků, což je úžasný pohled, zejména když celá hejna létají vzduchem. Ve vodě pobývají ryby, krokodýli a želvy, mimo jiné i vymírající batagur bengálský. Kdo má rád šelmy, jistě by se mu líbilo, že zde přebývá ohrožený tygr sumaterský. Žijí tu však i kočka rybářská a levhart obláčkový. Mezi další vzácné druhy patří tapír čabrakový a kriticky ohrožený nosorožec sumaterský. Nalézt tu pak můžeme medvěda malajského, makaka jávského, vlka rudého, vydru chluponosou a další živočichy.

Park má bohužel i své nepřátele. Řádí tu pytláci! V roce 1994 došlo k rozsáhlým požárům a také se neustále řeší nezákonná těžba dřeva. Odhaduje se, že tou bylo postiženo nejméně 25% parku. 

V roce 2013 byl v parku zbudován stromový dům, díky kterému mohou badatelé, přírodovědci a turisté bezpečně pozorovat tygry. Do parku se člověk dostane lodí. Je třeba počítat se záplavami a možná i s nějakým tím původním obyvatelem. Dobrodruhům a milovníkům přírody se však v parku Berbak bude určitě líbit.

Zdroj: indonesia-tourism.com, en.wikipedia.org/wiki/Berbak_National_Park

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.