Proč se každý bál, když EDEN prohlásil, že bude produkovat hudbu ATEEZ? Kdo jsou EDENARY?

Michaela Pašková
Hudba
Foto: hankyung.com

Úspěšný producent prozradil, že mu ve společnosti KQ zpočátku nevěřili při produkci ATEEZ hudby. Odhalil proces vzniku Edenary a mnoho dalších zajímavostí.

Úspěšný producent prozradil, že mu ve společnosti KQ zpočátku nevěřili při produkci ATEEZ hudby. Odhalil proces vzniku Edenary a mnoho dalších zajímavostí.

Novinářka a konzultantka Elizabeth de Luna ze známého hudebního magazínu MTV News, spadající pod slavné MTV, zveřejnila článek, jenž se věnuje producentovi a umělci, který si říká EDEN. V první části jsme se dozvěděli podrobnosti o jeho hudebních počátcích. Druhá část se zaměřovala na jeho seznámení s ATEEZ a na třetí se nyní společně podíváme. Článek je psán z pohledu novinářky.

EDEN nikdy nechtěl hrát tak velkou roli v životě členů ATEEZ. Prozradil mi s viditelným úšklebkem: „Každý se bál, když jsem řekl, že budu produkovat ATEEZ a ať to nechají na mě.“ Navzdory své pověsti dobrého producenta, proslul především typickým baladovým zvukem jeho tehdy doposud největšího hitu Missing You. Nikdo v KQ nebyl přesvědčen, že dokáže produkovat hudbu pro tančící idoly, ale EDEN měl plán. Prostřednictvím svých známých dal dohromady tým talentovaných producentů, který mu pomáhal ukázat svou tvůrčí vizi. Začal je nazývat ‚EDENARY‘.

Do tohoto týmu kromě EDENa spadají BUDDY, LEEZ a Ollounder. Všichni pracují v jeho studiu, které se stalo jejich útočištěm. EDEN vstal a zaklepal na jedny ze dveří. Buddy tam nebyl, ale podařilo se mu vylákat LEEZa a Olloundera z jejich místností. Řekl jim: „Co musíte udělat? No tak, posaďte se.“ Oba se stydlivě rozhlíželi. Ollounder, který si nárokoval pár černých pantofli, na moment odběhl, aby si navlékl ponožky.

BUDDY byl prvním, koho EDEN rekrutoval. Pracovali společně na jeho prvním sólo projektu EDEN_STARDUST. LEEZ, který produkuje hudbu kombinující rock a pop dívčí skupiny Dreamcatcher, následoval. Všichni tři společně dokončili všechny písně prvního a druhého mini alba ATEEZ v rozpětí jednoho stresujícího měsíce na jaře 2018. Silná kombinace trapu, popu a hip-hopu byla naprostým hitem.

Při tvorbě třetího mini alba Treasure Ep.3: One to All si tým uvědomil, že potřebuje více pomoci a přitáhl k sobě Olloundera. Svého posledního člena, který stále pracuje s LEEZem na hudbě pro Dreamcatcher jako součást tria Super Bomb. EDEN prozradil, že Ollounder pravděpodobně právě pracuje na hudbě pro Dreamcatcher a palcem ukázal k otevřeným dveřím jeho místnosti.

Ollounderovo jméno je hrou na korejskou výslovnost neboli All Rounder, což je docela výstižné vzhledem k tomu, že každý člen Edenary byl vybrán pro svou vysokou úroveň dovedností napříč žánry. „To nás odlišuje, protože členové jiných týmů mají většinou stanovené role, ale my čtyři děláme vše od nahrávek, textů, melodií. Je to jako mít čtyři verze sebe,“ prohlásil EDEN.

Tvůrčí proces nenechává moc místa pro realizování vlastního ega. Jsou vázání hlubokým vzájemným respektem. Tvrdí, že nikdy neměli rozepři. „Jsem vděčný za to, že mi věří,“ říká EDEN. Jejich pracovní vztah je napříč korejským hudebním průmyslem velmi neobvyklý. Společnosti plní alba hudbou různou producentů. Naproti tomu se tým Edenary od počátku zabývá hudbou a identitou ATEEZ.

Je to také tím, že členové Edenary nejsou skladatelé, ale producenti. EDEN vysvětlil rozdíl mezi tímto postem jako: „Skladatel je někdo, kdo dělá hudbu a prodává ji někomu jinému, zatímco producent vytváří základ celého tvůrčího konceptu skupiny svou hudbou. Představuje vizuální prvky, kreativitu a choreografii písně. Spolupracuje s dalšími týmy, aby se to jeho vize zostřila.“

Tuto identitu si tým Edenary udržuje napříč několika alb. „Pokud na ATEEZ svět pohlížíte jako na film, pravděpodobně bychom teď dostali asi tak patnáct minut, pokud jde o časovou osu. Hudebně se zvuk skupiny odvíjí od dalekosáhlých vlivů. K-Pop jako žánr je umění shromažďující veškerou hudbu. Je velmi flexibilní,“ prohlásil EDEN.

LEEZ dodal: „Chceme kombinovat mnoho žánrů, místo abychom se soustředili a ztotožňovali jedním. Pokud se zaposloucháte do hudby, kterou jsme zatím vydali, uvidíte náš pokus vmísit zdroje a zvuky z celého světa. Od Spojených států, Indie, Brazílie k různým africkým zemím. Je to trochu rocku, trochu hip-hopu, trochu všeho.“

Jak EDEN pokračuje ve vydávání jeho série EDEN STARDUST , tak i tým Edenary produkuje písně mimo ATEEZ. Hitem se stala například píseň Winter Flower, kterou nazpívala Younha a featuring ji poskytl RM z BTS.

„Když jsem poprvé potkal EDENa, neměl žádné singly,“ řekl mi Hong Joong. Sledování, jak jeho mentor pracuje na svém úspěchu, naučilo Hong Joonga o vytrvalosti a pokoře. „Vždy mi říkával buď pokorný, ale vznešený,“ pronesl rapper s úsměvem. EDEN rozhovor zakončil slovy: „Během svých dvaceti let jsem si myslel, že mentoring je o změnění někoho tím, že do něj přenášíte znalosti. Nyní se soustřeďuji na individuální objevování sebe sama. Náš vztah se posouvá od mentorství k přátelství.“

Zdroj: mtv.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.