Mehndi design: Indické malování hennou. Má přinést štěstí a občas zdobí i muže

Kultura
Foto: Flickr / Shelza Khan

Mehndi design je malování na ruce a nohy s pastou vyrobenou z přírodní henny. Toto zdobení je populární především v Indii. Zjistěte o této indické tradici více.

Henna je pasta z rostliny, která roste v horském podnebí Asie. Hotovou na malování ji můžete koupit v kornoutkové trubičce. Tato rostlina obsahuje lawsone, pigment, který v kombinaci s proteiny způsobuje zbarvení. Kromě barvení má henna také mnoho blahodárných účinků a používá se například na vlasy.
 
V Indii se henna používá velice často, především pro zdobení rukou indických nevěst, ale maluje se s ní také na nohy a další části těla. Kromě Indie používají malování hennou ženy také v sousedních zemích, jako jsou Bangladéš, Pákistán, Maledivy a Srí Lanka. Ženy malování hennou používají pro zvláštní příležitosti, jako jsou již zmiňovaná svatba, dále náboženské svátky a tradiční obřady.
 
Zdobení hennou se stalo po čase populární i na západě. Bylo tomu přibližně v 90. letech. Na západě se tomuto zdobení říká většinou „tetování hennou“.
 
Mehndi zdobení se v indické tradici používá při hinduistické svatbě nebo hinduistických festivalech, jako jsou Karva Chauth, Vat Purnima, Diwali, Bhai Dooj a Teej. Při hinduistických festivalech má mnoho žen aplikovanou hennu na svých rukou a nohou. Někdy dokonce i na zadní straně beder. I muži jsou někdy ozdobeni hennou. Ti ji mají povětšinou aplikovanou na pažích, nohou, zádech nebo hrudi.

Foto: Flickr / Kannan B

Mehndi aplikují i muslimové žijící na indickém subkontinentu. Většinou během svých festivalů, jako jsou Eid-ul-Fitr a Eid-ul-Adha.
 
Využívání Mehndi vzorů bylo zaznamenáno už v prvních rituálních hinduistických knihách. Myšlenka této tradice tkví v tom, že tomu, kdo je ozdoben při obřadech Mehndi vzory, by to mělo přinést štěstí.
 
Při indických svatbách je Mehndi obřad jakýmsi předsvatebním rituálem, který se koná v předvečer svatby. Profesionální henna umělec aplikuje vzory na nevěstiny ruce a nohy. Kolem malování hennou existuje mnoho pověr. Jednou z nich je, že když je na nevěstě stále vidět barva, neměla by dělat některé domácí práce. Většina nevěst chce, aby jim tmavá barva vydržela co nejdéle, protože to znamená, že budou mít mnohem šťastnější manželství, a také, že budou mít dobré vztahy s tchyní.
 
Vzory Mehndi jsou často velice složité a komplikované. Obvykle jsou tvořeny tenkými čárami, slzami, květinami a krajkami. Některé vzory mají dokonce určitou formu symboliky. Například diamant znamená osvícení, půlměsíc znamená novorozené dítě, páv symbolizuje lásku, touhu a vášeň.

Foto: Flickr / timepeopleandpla

V dnešní době se ženy zdobí Mehndi designem nejen při zvláštních příležitostech, ale také na večírky nebo jen tak do práce.

V moderní době, a to i vzhledem k omezenému množství tradičních indických Mehndi umělců, kupují lidé obvykle hennu v kornoutcích, které jsou okamžitě připraveny k použití. Ty se dají bez problému koupit i u nás. Je to už hotová pasta přímo na malování.

Nicméně ve venkovských oblastech Indie si tuto pastu vyrábějí ženy samy pomocí rozdrcení listů henny s přídavkem oleje. Tato směs dokonce dosahuje mnohem tmavší barvy, než profesionálně připravená henna v kornoutcích.

Termín „tetování hennou“ je pouze metaforický, protože skutečná tetování jsou trvalá chirurgickým vložením pigmentů do kůže. Na rozdíl od toho přírodní pigmenty henny spočívají na povrchu kůže a do několika dnů se smyjí.

Aplikace henny je jednoduchá. Může to trochu připomínat zdobení perníčků. Po nanesení vzoru na kůži se nechá cca 15 minut zaschnout. Potom, co vyschne, se sloupe a na kůži zůstane barevný pigment. Nejprve může být do žluta, ale později ztmavne na hnědo.

V některých oblastech Indie se používá místo henny červené barvivo Alta, Alata nebo Mahur. Tím se podobně jako hennou v některých oblastech, například v Bengálsku, maluje na nohy nevěst.
 
Kvůli touze po černém tetování přidávají někteří lidé do henny syntetické barvivo p-fenylendiamin (PPD). Tím dosáhnou černé barvy. PPD ale může na rozdíl od přírodní henny způsobit závažné alergické reakce. Není ani divu, že v roce 2006 byl American Contact Dermatitis Society označen alergenem roku.
 
Přestože se jedná o indickou tradici, je stále populární po celém světě a lze ji poměrně často vidět i na celebritách. Mezi ně patří například Gwen Stefani, Liv Tyler nebo Madonna.
 
Henna má několik výhod. Působí jako opalovací krém. Takže když jste celý den na slunci, máte jistotu, že v místě malby je vaše pokožka chráněna. Další výhodou je, že s malováním na své tělo můžete experimentovat, jak chcete, protože při aplikaci henny neucítíte žádnou bolest a nezůstanou vám na kůži ani trvalé malůvky.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.