Kapslové hotely přilákají do Japonska každý rok mnoho turistů, kteří se nebojí přespávat ve stísněných podmínkách

Lenka Leskova
Kultura
Foto: Canva / Gagliardi Photography

Japonsko je známé svým inovativním přístupem k omezenému či malému prostoru a kapslové hotely tuto myšlenku dokonale odrážejí. Řekněme si nyní o těchto hotelech, které původně pocházejí z Japonska, něco víc.

Přestože v dnešní době už najdete kapslové hotely po celém světě, ať už jde o Singapur, Čínu, Jižní Koreu, jejich původ je v Japonsku. Kapslový hotel je vlastně maličký pokoj, nicméně dostatečně velký na to, aby se do něj vešla postel a základní vybavení. První kapslový hotel byl otevřen v roce 1979 a jmenuje se Capsule Inn Osaka. Navrhl ho Kisho Kurokawa.

Kapslové hotely jsou v Japonsku většinou umístěny v blízkosti hlavních vlakových stanic ve velkoměstech. A proč jsou vlastně tak oblíbené? Jsou totiž levnější než běžné hotely. Kapslový hotel si obvykle účtuje kolem 3 000 až 5 000 jenů za noc, což je v přepočtu 400 až 800 Kč.

Zatímco kapslové hotely byly v minulosti převážně využívány obchodníky nebo celkově muži, kteří například hotel užívali k přespání během služební cesty, v současnosti mnoho míst přijímá i ženy a nabízí spací patra oddělená podle pohlaví, nebo samostatné budovy pro muže a ženy.

Kapslový pokoj je obvykle široký 1 a půl metru a dlouhý 2 metry. Strop je vysoký pouze jeden metr. V pokoji samozřejmě najdete přikrývku a polštář, dále světlo, zabudovaný budík, televizi a rádio. Pokoj má také závěs nebo dveře pro větší soukromí. Většina hotelů dnes poskytuje i Wi-fi a elektrické zásuvky. Ostatní vybavení, jako je sprcha, toaleta a kuchyňka, je společné pro všechny hosty. V hotelech se také běžně vyskytují prodejní automaty, prádelny, internetové kiosky, salonky, knihovny a herny.

Pokud však trpíte klaustrofobií, nemusí pro vás být tento způsob nocování vhodný. Přesto si kapslové hotely našly oblibu pro svou funkčnost a cenovou dostupnost. Stále přitahují mnoho zvědavých cestovatelů z celého světa a v Japonsku jsou populární i letos. Vyzkoušeli byste je?

Zdroj: japan-guide, wikipedia

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.