Písmo, které nahradilo čínské znaky a učenci ho dlouho bojkotovali: Jak vlastně vznikl hangul?

Kultura
Zdroj: alchetron.com

Kdo byl král Sedžong Veliký? O co se zasloužil? Jde o muže, jenž se nesmazatelně zapsal do historie tím, že přinesl svým poddaným nové možnosti. Zasadil se o vytvoření snadné abecedy.

Nápis v původním písmu hangul: Sedžong Veliký.
ZDROJ: wikipedia.org

Co je hangul? Hangul je korejské hláskové písmo, které nahradilo původní čínské znaky. Bylo navrženo v 15. století tak, aby se dalo naučit za jediné dopoledne. Patří mezi několik málo užívaných písem, co nevznikly odvozením od toho původního, jelikož než vznikl hangul, neměla korejština vlastní písmo. Učenci se ve svém jazyce vyjadřovali pomocí čínských znaků, které ovšem museli předtím dlouhou dobu studovat. Během tisíciletí se uskutečnilo mnoho pokusů o zjednodušení, ale vždy se vycházelo z čínských znaků a tudíž jimi mohli psát a číst je pouze vzdělaní lidé.

Učenci dlouhou dobu bojkotovali hangul pro jeho snadnost. Posměšně mu říkali amgul, což lze přeložit jako ženská abeceda. Pro učence bylo těžké přijmout abecedu, kterou se dokázaly naučit i ženy.  A právě proto proces přijetí hangulu trval neuvěřitelných 400 let.

V Jižní Koreji v roce 2004 vznikl plán přemístit hlavní město, což se nesetkalo s úspěchem. Nakonec byl v roce 2012 vytvořen distrikt skládající se z celého okresu Jongi, tří obcí Kongdžu a jedné obce okresu Čchongwon, kam se přesunulo 9 ministerstev a 4 úřady. Toto město bylo na počest krále Sedžonga pojmenováno Sedžong, a jako jedinému městu v Jižní Koreji mu byl udělen status Speciálního autonomního města. Další přesuny úřadů a ministerstev v plánu nejsou. Neoficiálně je Sedžong druhé hlavní město Jižní Koreje.

10.000 Korejských wonů. Bankovka zobrazující Sedžonga Velikého
koreaetour.com

Zdroj: thoughtco.com, asiasociety.org

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.