Korejci přišli na zajímavý způsob, jak vyčistit lesy a zbavit hory odpadků. Pořádkumilovné turisty odmění

Eva Lenská
Ostatní
Foto: wikimedia.org

Jihokorejci, kteří se ve velkém počtu vydávají do hor, aby si užili nádherné podzimní počasí, zavádějí řadu programů, jak si užít turistiku bez smetí a odpadků.

Národní parky po celé zemi zavedly program zelených bodů, který turistům, kteří přinesou odpadky, připisuje body, jež lze použít jako hotovost. V roce 2019 se programu zúčastnilo více než 420 000 lidí, v roce 2020 pak 530 000 lidí.

V rámci programu získávají jednotlivci dva body za každý gram odpadků, které přinesou, a to až do maximální výše 2 000 bodů denně. Body lze utratit v kempech a na parkovištích v národních parcích. Lze je také vyměnit za turistické hole a rukavice.

Korejská služba národních parků nabízí od roku 2018 službu ekologických obědových krabiček pro pohodlí návštěvníků, snížení množství odpadků a podporu místní ekonomiky. Obědové boxy jsou vyráběny místními restauracemi nebo potravinářskými společnostmi a obsahují výběr místních specialit.

Návštěvníci si mohou vyzvednout krabičky na obědy v návštěvnickém centru a použité nádobí vrátit do vratných boxů umístěných u východů z parku. Očekává se, že používání ekologických krabiček na obědy přiblíží cíl bezodpadové turistiky.

Zdroj: koreanbizwire.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.