Dojemný příběh o lásce medzi dvěma mladými muži, Cizinec na pláži, je první BL mangou od nakladatelství Crew

Mima Kolcúnová
Manga / Anime
Foto: Crew Manga

Fanoušci po tom dlouho volali, a Crew konečně může říct, že ano, je to tady, začínáme vydávat i BL. Boys Love, tedy BL, je žánr, který je v zahraničí jedním z velkých tahounů manga průmyslu a tvoří velkou část celkové produkce žánru LGBT v mangách.

„My se rozhodli naší BL cestu zahájit jednou z klasik tohoto žánru,“ říká ředitel Nakladatelství CREW, Petr Litoš, „tedy Cizincem na pláži, nebo také Umibe no Étranger. V posledních letech zkoušíme představovat českým čtenářům stále nové a nové žánry, nejen klukovské, ale i romantické, psychologické, příběhy o vztazích, dramata… BL je další z nově představovaných žánrů, na který víme, že jsou fanoušci natěšení.“

Tato manga je zaměřená na emoce a queer romantiku, s příběhem o dospívání, nejistotě, o tom, co nám život nadělí a co se s ním rozhodneme provést my sami.

Šun a Mio oba žijí na zapadlém okinawském ostrově, kde si každý žije pomalým, obyčejným životem.

Mio po smrti své matky zůstal na světě sám. Začne žít s lidmi, které nezná, v domě, kde cítí, že není vítán, a tak prchá den co den na pláž na lavičku a bezduše pozoruje okolí. Netuší však, že z domku, který je hned za lavičkou, ho pozoruje Šun, mladý autor románů, který je uchvácen tímto tajemným cizincem, který na lavičce tráví hodiny a hodiny, očividně zdráhající se vrátit každý den domů na večeři. Oba dva si z minulosti nesou jizvy, které se ještě zcela nezacelily… a není jisté, jestli je jejich společný vztah dokáže zacelit, nebo naopak rozdrásat a prohloubit.

Cizinec na pláži je prvotina autorky Kanny Kii, která původně pracovala pod jiným jménem jako animátorka. Z kresby Cizince na pláži (vycházejícího v letech 2013 až 2014) jde jasně vidět vliv její animátorské profese, jelikož dokáže umně vykreslit emoce do tváří postav a zachytit řeč těla profesionálním stylem, který ne každý začínající manga autor dokáže. I díky tomu byl v roce 2014 Cizinec na pláži mezi knihkupci v Japonsku pátou nejvíce doporučovanou BL mangou a v roce 2020 se dočkal animovaného filmového zpracování!

Cizinec na pláži je o hledání sebe sama a vyrovnání se s minulostí a šrámy, které minulost nadělila, což jsou témata, která v životě řeší každý člověk, ale v této manze je příběh zaměřený hlavně na LGBT pohled. Každý queer člověk zažívá různé pocity ohledně svého coming-outu a toho, jak na něj reaguje okolí, a ne vždy je snadné se s tím vyrovnat. Cizinec na pláži se ponořil do tohoto tématu a přidal k němu i pořádnou nálož emocí.

Nakupujte ZDE.

Zdroj: Tisková zpráva Crew

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.