Ředitel Animefestu: Vize na příštích pár let je zvětšit stage, a tím zároveň získat kvalitní prostor pro rozšíření programu o koncerty

Kultura
Foto: AsianStyle

Přinášíme vám rozhovor s ředitelem festivalu Animefest Adamem Rambouskem, který si na nás v krásný slunečný den našel čas a zodpověděl nám pár otázek. Co nového nás letos na Animefestu čeká? Jaké je oblíbené anime samotného ředitele? Všechny tyto zajímavosti a mnohem více se dozvíte v našem článku.

Čím se podle tvého názoru Animefest primárně liší od ostatních festivalů/conů zaměřených na asijskou kulturu?

Rozdílem na první pohled je velikost. Ale i to bylo trochu neplánované. V tom roce, kdy jsme uvažovali, jestli zůstat v původních prostorech v centru Brna a omezit počet návštěvníků, nám usnadnilo rozhodování to, že kino Scala ukončilo provoz. A další vhodný prostor v Brně už byl prostě jen na výstavišti. Byli jsme dost zoufalí a naivní, tak jsme to prostě riskli. A od té doby máme prostor se dál rozrůstat. Ale i přes tu velikost se nám podařilo udržet tu původní komunitní atmosféru a většina návštěvníků po příchodu naskočí na tu pohodovou vlnu. A díky tomu, že máme hodně místa, můžeme snadno experimentovat. Loni jsme vyzkoušeli malou pohybovou stage, měla úspěch u návštěvníků i účinkujících, tak jsme ji letos zvětšili. Zároveň se Animefest za těch dvacet let rozrostl i tematicky, zatímco jiné cony se spíš snaží držet užšího tématu.

Jak vnímáš posun AF od dob, kdy začínal, až po nynější podobu festivalu? Je nějaký cíl/vize, který máte v rámci AF v plánu ještě dosáhnout?

Jsem rád, že se nám postupně podařilo přitáhnout i běžné návštěvníky. Vize na příštích pár let je zvětšit stage, jelikož už kapacitně nestačí, a tím zároveň získat kvalitní prostor na rozšíření programu o koncerty a podobná vystoupení. A z toho, co vidět úplně není, chceme víc „zprofesionalizovat“ organizaci, protože ve volném čase se už akce takového rozsahu nedá zvládnout.

Máte nějaké novinky, které pro návštěvníky oproti starším ročníkům chystáte? Na co se mohou těšit?

Jednou z velkých novinek je cosplay soutěž. Letos se Animefest poprvé připojil jako kvalifikace za Českou republiku do cosplay soutěže World Cosplay Summit. Finále se bude konat v srpnu v Nagoji. Snažíme se také celkově rozšířit program, takže jsme přidali mnohem více obsahu zaměřeného na ilustrace a umění obecně. Nyní máme celou stage věnovanou ilustracím. Další novinkou je speciální patro věnované čistě tradičnímu Japonsku, kde budou přednášky o japonské historii a kultuře, čajovna s čajovým obřadem a výstava fotografií z japonských cest. Tímto se trochu vracíme ke kořenům.

Proč bys lidem, kteří dosud AF nepoznali, doporučil festival navštívit?

Nemusíte se bát, že je Animefest jen o anime, najdete tady skvělý mix zábavy, poučení a skvělých lidí. Jestli vás baví deskovky, konzolové hry, umělá inteligence a technologie, chcete poznat asijskou kulturu, podívat se na starší i premiérové anime filmy, vyzkoušet si japonské a korejské tance nebo bojová umění, to všechno u nás najdete.

Jsme teď tady v Brně u výstaviště, kde se už nějakou dobu Animefest pořádá a stále roste. Máš osobní vztah k Brnu a chceš, aby tu festival zůstal?

Brno je pro mě druhé nejlepší město hned po Havířovu, takže si Animefest nikde jinde neumím představit.

Pokud se nemýlím, tak jsi byl u toho všeho od samého začátku. Stále tě to baví? Je něco, co ti chybí, nebo na co rád vzpomínáš?

První rok jsem jen trochu pomáhal a Animefest se mi tak zalíbil, že jsem se pak do organizace zapojoval víc. Každý rok jsou hodně stresující poslední týdny a dny před Animefestem, ale nadšení návštěvníků z akce je tak nakažlivé, že zůstanou jenom úžasné vzpomínky na akci. V roce 2022 mě ohromě dojalo, když jsem po dvou zrušených ročnících viděl plný sál lidí, kteří se těšili na nový ročník.

Je něco, o co se aktuálně osobně z asijské kultury zajímáš?

Když mám čas mezi přípravami Animefestu, rád si pustím nějaké anime nebo přečtu mangu. V poslední době to ale bývají hlavně filmy, které chystáme na Animefest, nebo mangy, které vybíráme pro festival. Občas si také pustím nějaký korejský seriál.

A dal bys nám nějaké doporučení?

Mým oblíbeným anime, které mě přivedlo ke sledování anime a k Animefestu, je i po těch letech Ghost in the Shell. Doporučuji ho v jakékoli podobě.

Již tento víkend od 24. do 26. května se na brněnském výstavišti uskuteční už 19. ročník Animefestu – největšího českého festivalu popkultury, který již před lety rozšířil záběr i mimo japonskou kulturu. Návštěvníky čekají české premiéry animovaných filmů, záplava kostýmů i japonské módy, ale také poučné i zábavné přednášky, ukázky bojových umění, přehlídka tvorby českých i zahraničních umělců a napínavé soutěže.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.