Recenze: My Lesbian Experience with Loneliness aneb Odvážná zpověď jedné mangaky

Barbora Kučerová
Manga / Anime
Foto: Goodreads

Hledání svého místa na světě. Nejistota z budoucnosti. Vztah matky a dcery. Sexualita. To vše jsou témata mangy My Lesbian Experince with Loneliness, o které se dočtete v této recenzi.

Komiks Má lesbická zkušenost se samotou nepochybně zaujme svým názvem. Čekáte-li odpočinkovou četbu, v níž se do sebe zamilují dvě dívky, spletete se. Japonská mangaka Kabi Nagata, která tuto autobiografickou mangu napsala i nakreslila, se nebojí jít s kůží na trh a odhalit svá největší tajemství.

Pro autorku není žádná z myšlenek, která jí přijde na mysl, tabu a nestydí se o ni podělit s kýmkoliv, kdo bude ochotný naslouchat. Tak se dozvídáme, že trpěla úzkostmi, strachem z nezaměstnanosti, poruchou příjmu potravy a jinými problémy. Mnohými z nich – například všeobecnou nejistotou z toho, co bude dál – jsme si v dospívání prošli všichni, a proto je velmi snadné se do hlavní postavy vcítit.

V manze jsou ale i okamžiky, nad kterými zůstává rozum stát a kdy nechápete, jak o nich autorka dokáže mluvit bez studu. Chce to odvahu svěřit se celému světu, že jste přišli „o věneček“ s prostitutkou. Sexuální přitažlivost a přijetí toho, kým jsme, je ostatně hlavním motivem této mangy.

Po výtvarné stránce není My Lesbian Experience with Loneliness ničím revolučním, ale jistě to autorce odpustíte. V Japonsku i zahraničí sklidila s touto knihou velký úspěch. A to jak u čtenářů, tak u literárních kritiků. Dokonce byla navržena hned na několik prestižních cen.

Kabi Nagata svou odvážnou zpověď publikovala v roce 2016, krátce poté následovala autobiografická pokračování My Solo Exchange Diary (2 díly) a v roce 2019 zatím poslední z této série My Alcoholic Escape from Reality.

V anglickém překladu se všechna její tvorba dá sehnat například na stránkách Nejlevnější knihy, Enbook nebo přes zahraniční internetové knihkupectví. Rozhodně si ji přečtěte, budete-li mít možnost, protože je to kniha, která ve vás zanechá hluboký dojem.

Foto: stickypencils.wordpress.com, Překlad: Barbora Kučerová
Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.