V Japonsku si v létě rádi pochutnají i na zmrzlině z masa. Problém jim nedělají ani ty nejméně tradiční slané chutě

Simona Šramová
Foto: jpellgen (https://flic.kr/p/6umr4U), licence CC BY-NC-ND 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.0/)

Zmrzlina patří neodmyslitelně jako osvěžení k horkým letním dnům. Čokoládová, vanilková či jahodová jsou snad těmi nejpopulárnějšími. Ale co taková zmrzlina z wasabi, slané sójové omáčky či sleďů? Takovou i jinou lze nalézt toulkami po ulicích japonských měst.

Japonsko je země, kde se léto vyznačuje vysokou mírou vlhkosti, kdy se teplota dokáže vyšplhat kterýkoli den až na neuvěřitelných 40 stupňů. Vysoká vedra nutí domácí vyhledávat něco chladivého k osvěžení, a k tomu slouží většinou sladká pochoutka v podobě zmrzliny. Kromě toho se velmi rádi straní slunce a používají k tomu různé klobouky, dlouhá tenká trička, ale i deštníky, aby se ochránili před slunečním zářením.

V místních obchodech lze nalézt příchutě, na které jsme zvyklí, ale zaujmout mohou i ty exotičtější, které nemusí být nutně sladké. Můžeme se tak setkat se zmrzlinou s příchutěmi jako matcha, batát, pivo, levandule či dýně. Na některých místech v Japonsku si zakoupíte zmrzlinu z instantních nudlí (ramen). V každé prefektuře lze nalézt příchutě, které jsou specifické pro danou oblast. Např. Hokkaido se vyznačuje velkým množstvím levandulových polí. Místní farmy z levandule vytvářejí znamenitou levandulovou zmrzlinu s příchutí bílé čokolády. V našem článku si ale představíme 5 nejvíc exotických příchutí, které u nás jen tak nenajdete a při návštěvě Japonska je určitě nezapomeňte vyzkoušet.

Exotika v podobě pálivosti: zmrzlina z wasabi

Když se řekne wasabi, představíte si jistě výrazně ostré koření v podobě zelené pasty nebo prášku, které je běžnou přílohou k sushi a používá se i u nás. Při konzumaci většího množství jeho sílu cítíte až u kořene nosu a někteří lidé ho kvůli jeho chuti nemohou jíst vůbec. Japonské zmrzliny sestávají převážně ze dvou ingrediencí, a to pudink a smetana. Ve skutečnosti se v této netradiční zmrzlině nachází wasabi poměrně málo, jelikož wasabi je v Japonsku dost drahé a s obtíží se vyrábí. Chuť zmrzliny záleží na prahu tolerance pálivosti. Mnozí tvrdí, že zmrzlina je velmi pálivá, mnozí zase říkají, že wasabi ve zmrzlině téměř není cítit. To asi záleží i druhu, který člověk ochutná. Kromě pikantnosti někteří pociťují hořkou příchuť křenu, jiní zase chuť připisují mátě. My jsme ji nezkoušeli, ale vypadá to tak, že chuť zmrzliny není nepříjemná a během horkého léta skvěle osvěží.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V Japonsku mají prodejní automaty na všechno. Kromě jídla či kosmetiky v nich najdete i pár nechutností

Nebojí se ani mořských plodů: zmrzlina ze sleďů

Tuto zmrzlinu naleznete převážně v prefektuře Kanagawa, na ostrově Enoshima nedaleko městečka Kamakura (asi hodina cesty jihovýchodně od Tokia). Lokalita blízko u oceánu nabízí domácím a turistům přístup k čerstvým mořským plodům a jistě jde o jednu z nejnetradičnějších příchutí vůbec. Součástí zmrzliny, jejíž základ tvoří mořské plody, patří kromě sleďů i jiné malé rybky jako např. ančovičky nebo sardinky. Tito malí sledi, nazývaní také shirasu, se vyznačují velkým množstvím živin. Obávat se nemusíte, při tak malé velikosti rybek neexistuje obava z nalezení kostí. Mnozí jemnou chuť zmrzliny přirovnávají k mořské soli, protože se vyznačuje jemným rybím nádechem, ve finální podobě však převládá sladkost krému. Podle popisu jde opravdu o zajímavou kombinaci chutí.

Zmrzlina z masa: koňské maso nebo také z chobotnice

Velmi netradiční příchuť, že? Syrové koňské maso se v japonštině jmenuje basashi. Jedná se o běžný pokrm, který se konzumuje v různých částech Japonska, nejčastěji v prefektuře Nagano. Toto maso je velmi drahé a nejedí ho jen tak v běžné dny, spíše během významných událostí. Pokud se nejedná o zmrzlinu, podává se v tenkých plátcích jako sashimi s různými kořeněnými přílohami, jako wasabi, sójová omáčka či strouhaný zázvor. Zatímco v Japonsku jde o pochoutku s dlouhou historií, ve zbytku světa vyvolává kontroverzi, když se pokrm potýká s etickými obavami. Kromě příchutě koňského masa můžete v Japonsku nalézt i zmrzlinu z chobotnice či kravského jazyka. Chuť takové zmrzliny je často popisována jako nevýrazně masitá. Dovedete si představit něco takového vůbec ochutnat?

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nejnechutnější jídla v Asii, ze kterých se vám možná obrátí žaludek: Netradiční části zvířat, zárodky i chlupaté tofu

Zmrzlina ze sóji: slaná miso příchuť

Fermentovaná sójová pasta je lahodným průnikem většinou sladkých a slaných chutí. Někdy se do zmrzliny přidává i ječmen, rýže či mořské přísady. Miso přichází tradičně v pěti příchutích: sladké, slané, kyselé, pikantní a zemité, nebo v jejich kombinacích. V kombinaci se sladkým vanilkovým krémem zmrzliny vytváří miso dokonalou rovnováhu mezi slaným a sladkým. Skvěle se kombinuje s příchutěmi čokolády, karamelu, medu, broskve či banánu. Přidání sladkých ingrediencí nejen zvýrazní chuť zmrzliny, ale také jí dodá jedinečný šmrnc. Ze všech, které jsme zatím zmínili, je právě miso příchuť nejméně exotickou.

A znovu mořské příšery: zmrzlina z extraktu z inkoustu kalamáru

Poslední zmiňovanou zmrzlinou v našem článku je ta z extraktu inkoustu z kalamáru. Jedná se o extrakt, který hlavonožci uvolňují, aby získali čas na útěk před potencionálním nebezpečím. Když se řekne inkoust, představíme si náplň do pera, ale v Japonsku z toho vzniká pokrm, například černé rizoto nebo i zmrzlina. Základem zmrzliny je krém z mléka. Na první pohled může vzhled zmrzliny někoho odradit, jelikož se jedná o černou barvu a konzistence je většinou slizká, ale tento efekt se ztrácí, když se zmrzlina dá zamrazit. Jak chutná? Mnozí nedokážou najít ta správná slova. Chuť není rybí a nepodobá se žádnému mořskému plodu. Je sladká, protože se do zmrzliny přidává cukr. Zmrzlina má jemnou a zároveň výraznou chuť, na kterou musí přijít každý sám. Možná i vy, když příště navštívíte Japonsko.

Zdroj: autorský text, thedailymeal, sealegandventure, o8experience, ilariamarzullo, goodfromscratch, icecreamnation

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.