10 jihokorejských idolů, kteří napsali a vydali knihu

Barbora Kučerová
Kultura
Foto: Jonghyun, imsorrykjh.tistory.com

Celebrity v Jižní Koreji často vynikají nejen ve zpěvu či herectví, ale mnoho z nich dostalo do vínku i spisovatelské nadání. Pojďme si tyto spisovatele a jejich knihy představit.

Jong Hyun (SHINee)

Všemi milovaný zpěvák skupiny SHINee vydal v roce 2015 soubor povídek Skeleton Flower: Things That Have Been Released And Set Free. Název odkazuje na nádhernou bílou květinu, jejíž květy zprůhlední, když se jich dotknou kapky deště. Jong Hyun přiznal, že dva roky sepisoval poznámky do mobilu, psaní první verze mu zabralo dva týdny a následná úprava šest až sedm měsíců. Každou kapitolu pojmenoval podle písniček, které napsal (Juliette, Honesty, Symptoms a další).

Knihu můžete zakoupit bohužel pouze v korejštině, ale na internetu se dá dohledat anglický překlad vytvořený fanoušky.

Ku Hye Sun

Její prvotina Tango je zčásti autobiografický román, kterého se za jediný týden prodalo přes 30 tisíc výtisků. Je o mladé dívce, která se vypořádává s láskou i samotou. Kniha obsahuje také 40 ilustrací, které herečka sama nakreslila. Román měl takový úspěch, že se spekulovalo i o vydání manhwy.

Druhá kniha The Story Behind The Making of Magic je non-fiction zaměřené na její filmový debut coby režisérky. Třetí knihu Peach Tree také zfilmovala. V roce 2019 pak následovala novela o lásce Heart-shaped Tears, která se dočkala i překladu do indonéštiny a stala se okamžitým bestsellerem.

Ku Hye Sun, foto: instagram @kookoo900

Tablo

Leader skupiny Epik High je známý svým citem pro jazyk. Napsal dvě knihy, jejichž vydání od sebe dělí osm let. První z nich je Pieces of You, sbírka deseti povídek napsaných v době, kdy chodil na vysokou školu. Vyšla jako první v korejštině, ačkoliv nejprve ji psal v angličtině.

Druhou knihou je Blonote, sbírka papírků z trhacích bločků, z kterých předčítal svým posluchačům během radio show Dreaming With Tablo. Poznámky obsahují různé každodenní úvahy umělce, stejně tak jako ručně psané zprávy jiných slavných osobností.

Hyun A (Nine Muses)

Every Day Every Day I Love You jsou eseje, které zpěvačka věnovala svým dvěma kočičkám, které se jmenují Moya a Hoya. Každou korunu z prodeje pak zpěvačka věnovala organizaci Sharing Hearts, která se zaměřuje na pomoc zvířatům.

Hyun A, autogramiáda, foto: allkpop

Song Joong Ki

Známý herec publikoval knihu pro muže, zaměřenou na zdraví a péči o vzhled. V knize Beautiful Skin Project for Men odhaluje svá tajemství a recepty, jak se starat o svou pleť a celkově dodržovat zdravou životosprávu. Kniha se stala velkým hitem a byla přeložena do japonštiny, v angličtině ji však nenajdete.

Kim Jae Joong

Love & Rebirth je kniha, kterou si přeje každý fanoušek. Jedná se totiž o tzv. treasure book, knihu pokladů, kde kromě textu naleznete i různé menší předměty a osobní dokumenty, například záznam z deníku, který si vedl na vojně, lékařská zpráva z roku 2012, nákresy a vlastnoručně psané poznámky, certifikáty… Jae Joong se stal první korejskou hvězdou, které se naskytla příležitost vydat treasure book, a přidal se tak k takovým jménům, jako jsou Elvis Presley, Bruce Lee, The Beatles a další.

Kim Jae Joong, foto: jyj3.wordpress.com

Jang Geun Suk

Herec a zpěvák Jang Geun Suk vydal japonskou kuchařku Love Recipe s dvaceti recepty, z nichž vaří svým přátelům a rodině. Geun Suk přidává i mnoho rad a tipů, fotek a poznámek k vaření. Všechny recepty vymyslel a zdokonalil on sám. Ke knize se prodává i DVD.

Kim Yuna

Světoznámá krasobruslařka Kim Yuna je nepochybně pro mnohé vzorem. Název knihy Kim Yuna’s Seven-Minute Drama (Sedmiminutové drama Kim Yuny) je odvozeno ze dvou bruslařských programů – 4 minuty 10 vteřin a 2 minuty 50 vteřin.

Yuna se popisuje jako „obyčejná a realistická dvacetiletá krasobruslařka, která sní o svobodě a normálním životě, jejíž krevní skupina je 0 a která jí všechno kromě toho, co nemá ráda.“ Yuna čerpala ze svého deníku a ve své knize překonává překážky na cestě stát se světovou jedničkou. Popisuje své emoce před soutěžemi i po nich, ale vypráví i o výběru hudby a o choreografii.

Hyoyeon

Bohyně tance z Girls‘ Generation se může pochlubit knihou Hyo Style. Hyoyeon v ní, jak název napovídá, píše o módě a o hledání svého osobního kouzla a stylu. Radí, jak se obléknout na různé příležitosti, a svěřuje se s tím, co má ona sama v šatníku a jak se líčí.

Min Seo

Zpěvačka, která se nedávno vrátila na hudební scénu s písní #Self_Trip, se netají svou láskou k literatuře. V prosince minulého roku vydala knihu esejí volně přeloženou jako Milující člověk, která pojednává o tom, jak se Min Seo naučila mít se ráda. Láska je v maličkostech, které si dopřáváte, které ve vás vyvolávají emoce a skrz které poznáváte sami sebe, tvrdí Minseo.

Četli jste některou z uvedených knih? Do komentářů nám napište, čí knihu byste si rádi přečetli a kdo z vašich oblíbenců by se měl přidat do tohoto spisovatelského kroužku.

Zdroj: hanbooks.com, allkpop.com, naver.com, jyj3.net, kdramastars.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.