Čínská společnost čelí kritice za debut skupiny složené z chlapců ve věku od 7 do 11 let

Michaela Pašková
Hudba
Foto: Sina Weibo

Snad poprvé se stalo, aby byl debut chlapecké skupiny odmítán a společnost byla za ně kritizována širokou veřejností.

Řeč je o nové sedmičlenné čínské skupině Panda Boys, která vstoupila na scénu 20. srpna se singlem Go Ahead a následně také uspořádala showcase. Na tom není nic zvláštního, kdyby ovšem nejmladšímu členovi nebylo pouhých sedm let a nejstaršímu jedenáct.

Debut této skupiny byl okamžitě horlivě probírán na čínských sociálních sítích a stal se terčem kritiky, což přimělo společnost Asia Starry Sky Group (ASE) zveřejnit oficiální prohlášení. „Děti jsou naše budoucnost a my jsme lodí, která je kormidluje v jejich cestě. Poskytujeme jim vysoce kvalitní tréninky v oblasti zpěvu, tance a dalších uměleckých aspektech, a co je důležitější, našim posláním je rozvíjet děti tak, aby se stali všestrannými.“

Mnoho uživatelů internetu vyjádřilo obavy nad tím, že i když chlapci mohou být hudebně a tanečně nadaní, jsou příliš mladí na to, aby byli vhozeni do tak komplikované oblasti jako je zábavní průmysl.

 „Naznačuje to, že další chlapecká skupina, která debutuje, bude zahrnovat děti ze školky?“ napsal jeden z uživatelů internetu na Sina Weibo.

Kritika dosáhla až takové úrovně, že společnost ASE reagovala v sobotu přímo na Sina Weibo. Kromě popisu sama sebe jako ‚průzkumníka vzdělávání dětí, kteří jsou plní vášně‘, objasnila, že ke chlapcům nepřistupuje jako k ‚nástrojům vydělávání peněz‘ a vyžaduje, aby členové upřednostňovali studium před tréninky.

Foto: PBE Media

„Společnost nezachází s dětmi jako s nástroji na vydělávání peněz. Chceme být inkubátorem nové generace mladých vzorů, kteří milují naši zemi, jsou kultivované, mají sny, milují studium, jsou fyzicky a duševně zdravé a mohou šířit pozitivitu.“

I když se společnost ASE pokusila prohlášením rozptýlit obavy široké veřejnosti, tak vzhledem k její obchodní povaze a skutečnosti, že jsou členové stále ve školním věku, nespokojení uživatelé internetu uvádějí, že se pouze prohlášením snaží krásně zaobalit vykořisťování dětí. Mladý idol se bohužel v současném zábavním průmyslu stal jiným výrazem pro zisk.

Jeden z uživatelů internetu napsal: „Pokud děti nepovažují za nástroje k vydělávání peněz, otevřeli by jim středisko pro mimoškolní aktivity. Nenutili by je vystupovat na jevišti jen proto, aby přinesli společnosti peníze.“

„Extrémní úspěch TFBoys upozornil ty, kteří chtějí vydělat peníze v tomto průmyslu, že se musí zaměřit na mladé idoly. Zní mi absurdně, že společnost tvrdí, že na nich nechce vydělávat. Výběr dětí, kteří jsou ještě mladší než puberťáci, mi dokazuje, že společnost teď, když se více a více rozvíjejí skupiny jako TFBoys, hledá rozmanitost a hazarduje na nové cestě v idol průmyslu,“ uvedl Max Xiao, odborník ze zábavního průmyslu pro Global Times. Úspěšná skupina TFBoys, na kterou ve svém vyjádření odkazuje, debutovala v roce 2013 a členům tehdy bylo mezi dvanácti až třinácti lety.

Někteří uživatelé internetu vyzvali mladé idoly, aby se více zaměřili na vzdělávání a upustili od myšlenky, že aby mohli působit v průmyslu, musí jen dobře vypadat a umět vystupovat v pořadech. Jejich výzva nicméně nebude mít zřejmě žádný dopad, protož celkově v asijském zábavním průmyslu je dobrý vzhled hlavním předpokladem k působení, a navíc samotní fanoušci tlačí na idoly, aby drželi různé nesmyslné diety a podstupovali plastické operace.

„Jako hudební fanoušci bychom měli přestat věnovat těmto mladým idolům šílenou pozornost, aby se průmysl mohl zklidnit. Měli bychom následovat kvalitní hvězdy, abychom zvýšili laťky průmyslu,“ prohlásila jedna z fanynek čínského popu pro Global Times.

Matka jedenáctiletého chlapce z Chengdu pro Global Times uvedla: „Můj syn má talent na bicí a řekl mi, že by se jednou chtěl stát hvězdou. Nepodporovala bych ho, aby se honil za slávou, když ani neví, co to přesně je. Nikdy bych mu nevzala jeho dětství a právo studovat, abych z něj k naplnění mé ješitnosti a dostávání komplimentů od ostatních, udělala dospělé dítě.“

Jaký máte na debut Panda Boys a celkově mladých idolů názor?

Zdroj: 38jiejie.com, globaltimes.cn, 8days.sg

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.