Report: Japonští SiM poprvé otřásli Prahou a s přehledem dokázali, že alternativní interpreti z Asie jsou u nás velmi žádaní

Eta Miku
Hudba
Foto: Asianstyle | San

Vzdálené dunění neoznamuje pouze příchod titánů, ale i energickou show v podání alternativních SiM v pražské MEET FACTORY.

Větrný večer 6. 2. 2024 přilákal do MEET FACTORY v Praze spoustu příznivců tvrdší hudby. Rock for People organizoval další ze svých velice úspěšných mimofestivalových koncertů a přivezl s sebou poprvé do České Republiky japonskou kapelu SiM. V rámci svého úplně prvního evropského turné předskakovali americkým NOTHING MORE spolu s dalším supportem z Dánska, SIAMESE.

Dlouhá fronta se od klubu táhla už od 18 hodin. Všichni byli již ze startu ve velmi dobré náladě, přivítala nás usměvavá obsluha a spousta merche všech tří kapel. SiM (Silence iz Mine) jsou na scéně již od roku 2004. Vyznačují se skvělým blendem nu-metalu/hardcoru/ska/reggae. Ano, čtete správně, reggae. Ne nadarmo se představují jako Reggae PUNK from Japan. Kapela na sebe upozornila v posledních letech převážně tvorbou pro poslední sérii celosvětově úspěšného anime Attack on Titan (Shingeki no Kyojin), pro který složili epický metalový song Rumbling i baladu Under the Tree. Po pár rozhovorech jsme zjistily, že spousta návštěvníků přišla podpořit převážně SiM. Chlubili se cosplayi i tetováním odkazujícím na anime, ale i staršími kousky merche kapely.

Kapela začala po krátké přestavbě přesně na čas. Na rozdíl od předskokanů SIAMESE, které pohlcovala oblaka kouře, nyní pódium naplnilo jasné světlo, smršť energie a optimismu. Frontman MAH nešetřil úsměvy a rozdával publiku pusinky už při prvním hitu PLAYDEAD. Fanoušci ostatních kapel, kteří SiM ještě neznali, nedokázali úplně ihned zareagovat na žánrové skoky, které SiM v prvních třech písních předvedli. Kdo vyčkával příliš dlouho, byl stržen do circle pitu při skladbě T X H X C, který si MAH vyžádal. Ten trval přesně do prvního refrénu, kdy se při volném reggae beatu dav místo zběsilého běhu zmateně zastavil a začal vlnit.

Jejich interakce s publikem byla na japonskou kapelu neuvěřitelná. MAH sebe a své spoluhráče zhruba v polovině opět představil velmi dobrou angličtinou, uvedl že se jedná o jejich první koncert v České republice a první evropské turné. Poděkoval přítomným poctivě připraveným slovíčkem „děkuji“ a následovaly očekávané Rumbling a Under The Tree. Kytarista SHOW-HATE a basák SIN se pohybovali velmi synchronizovaně a oba i s bubeníkem se starali o back-vokály. Publikum se rozezpívalo spolu s nimi, ukázalo naopak svoji znalost textů a následoval bouřlivý potlesk. Po baladě následovala orientální RED, kdy se dav opět rozvášnil v kotli. Zaznělo i naše oblíbené Devil In Your Heart. Při předposledním songu Killing Me vyzval MAH k hromadnému výskoku a každý se mohl přesvědčit, že sál je opravdu plný k prasknutí. Ti nejvěrnější, co v kotli zůstali po celou dobu, si mohli vychutnat z první ruky i Wall of Death v závěrečném songu f.a.i.t.h.

SiM skončili přesně o půl deváté a uvolnili prostor headlinerům NOTHING MORE. Na vyvolání přídavku bohužel už nezbyla síla (a zřejmě ani čas). V sále bylo velmi teplo a lidé se rychle rozutekli osvěžit se na bar.

Upřímně doufáme, že uplynulý večer je znamením, že evropská hudební scéna dává stále větší prostor i alternativním asijským interpretům, kteří se u tuzemských fanoušků těší oblibě již roky. Organizátoři Rock For People budou v tomto trendu i nadále pokračovat. Na připravovaném festivalu se můžeme například těšit na novou dívčí japonskou kapelu HANABIE. Věříme, že díky podpoře těchto akcí, si budou podobní interpreti České republiky více všímat a otevře jim cestu k budoucí spolupráci. A nám divákům odemkne pestřejší kulturní zážitky.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.