Připojte se k podivínům ze STRAY KIDS a vyburcujte své já novou hymnou MANIAC

Michaela Pašková
Hudba
Foto: twitter.com/stray_kids

V loňském roce populární skupina STRAY KIDS dobývala nejrůznější hudební žebříčky a srdce fanoušků svým albem NOEASY. Letos budou všichni skloňovat název mini alba ODDINARY.

Jedná se o první hudební kousek, který byl vydán pod labelem Republic Records, se kterým skupina v únoru podepsala exkluzivní smlouvu.
Stejně jako u jiné tvorby skupiny si text titulní skladby MANIAC vzalo na starost producentské trio 3RACHA (Bang Chan, Changbin a Han) a ve spolupráci s producentem VERSACHOI se rovněž podílelo na složení hudby. Můžeme říci, že MANIAC je pokračováním oblíbeného tématu skupiny, vymanění se ze společenských norem a očekávání.

Po celou dobu skladby MANIAC posluchače provázejí silné trapové beaty a basově-syntetické zvuky. O zahájení skladby se postaral leader Bang Chan, který vyzívá všechny, aby se uvolnili a přestali předstírat. Nahozené úsměvy lidí prostě vypadají divně a on to pozná. Netřeba dodávat, že v refrénu zaznívá Felixův rap, jehož tón hlasu je jako obvykle nehorázně hluboký. K jeho pěkné tvářičce prostě takový hlas nesedí a i po těch letech je stále stejně překvapující.

„Při práci na této skladbě jsme se snažili do ní přidat nové prvky, aniž bychom se zbavili našeho původního stylu. Do hudby jsme například zakomponovali cvrlikot ptáků, aby to znělo svěžeji a jedinečněji. V tomto mini albu jsme se také pokusili nechat zazářit vlastnosti jednotlivých členů, abychom lidem mohli ukázat, co v nás je,“ prohlásil Bang Chan během online tiskové konference, která se konala pouhých pár hodin po vydání mini alba.

Textově MANIAC zastřešuje ústřední téma mini alba ODDINARY, jehož název je kombinací slov ‚odd (zvláštní)‘ a ‚ordinary (obyčejný)‘. Jednoduše řečeno mini album podněcuje posluchače, aby ve svém nitru objevili své podivné stránky. Koneckonců právě tyto zvláštnosti jsou tím, co nás odlišuje od obyčejných lidí. Na druhou stranu MANIAC se tomuto tématu věnuje podrobněji a zdůrazňuje k čemu může tato cesta neboli přijetí svých zvláštností vést. Nakonec stejně nejde potlačit skutečnou verzi sebe sama, bez ohledu na to, jak moc se to snaží společenské normy skrýt a ‚upravit‘.

„Zdá se, že lidé často uvíznou ve vyjetých kolejích a přemýšlejí, jestli jsou divní nebo ne. Takže jsme nahráli MANIAC, abychom jim pomohli se zbavit takových myšlenek. Stěžejním poselstvím písně je, že to, co lze považovat za zvláštnosti, může ve skutečnosti lidem pomoci zazářit svým vlastním způsobem,“ uvedl Changbin a Han pokračoval: „Doufáme, že více lidí bude svobodně vyjadřovat, kým jsou, raději, než aby se skrývali.“

Seungmin dodal, že všichni členové jsou svým způsobem podivíni. „Všichni vypadají na pódiu tak cool a charismaticky, ale mimo něj jsou úplně jiní. V mém případě mám neobvyklý zvyk jíst před zpíváním rýži s polévkou. Pomáhá mi to lépe zpívat. Stejně jako tohle, všichni jsme v něčem zvláštní, ale je to něco přirozeného a běžného.“

Bangchan také prozradil svůj zvláštní zvyk. „Při práci na hudbě si musím uklidit svůj pokoj a umístit notebook a ostatní věci do úhlů. Někteří lidé by mohli říct, že jsem příliš posedlý, ale pro mě je to velmi důležité.“

Dějová linie hudebního videa titulní skladby MANIAC probíhá ve dvou rovinách. První je ‚obyčejný‘ svět, ve kterém členové pracují na částečný úvazek a poflakují se v bistru. Druhý, ten podivínský, je rozhodně lepší, protože v něm své zvláštnosti přijali, stali se sebevědomější a ambicióznější verzí sebe sama.

ODDINARY tracklist:
1. Venom
2. MANIAC
3. Charmer
4. Freeze
5. Lonely St.
6. Waiting For Us (Bang Chan, Lee Know, Seungmin, & I.N)
7. Muddy Water (Changbin, Hyunjin, Han, & Felix)

Dne 17. března společnost JYP Entertainment hrdě oznámila, že v rámci předobjednávek se prodalo 1,3 milionů kusů alb. Předešlé NOEASY dosáhlo v této fázi hranici pouhých 930 tisů. Nejnovější comeback tak zaznamenal v prodejnosti podstatný nárůst.

„Když jsem to slyšel, byl jsem zmatený. Bylo pro mě těžké si uvědomit, jak velké číslo to je. Jsem opravdu vděčný našim fanouškům, že nás tak moc podporují. Budu se snažit stát se lepším zpěvákem,“ zmínil nejmladší I.N.

Na otázku, zda z vlastního úspěchu pociťují tlak, Lee Know řekl, že se na to snaží pohlížet z té lepší stránky. „Myslím, že pocit tlaku nás vede k tomu, abychom usilovali o to být lepší. Vynaložíme více úsilí na to, abychom se stali vyzrálejší skupinou, která si dokáže užít to, čím si v budoucnu projde.“

Závěrem online tiskové konference Felix prohlásil: „V dubnu se vydáváme na naše světové turné. Na našich nadcházejících koncertech chceme předvést vše, co jsme dosud připravili.“

I.N dodal: „Chceme lidem ukázat, jak moc jsme dozráli.“

Pořídili jste si do své sbírky ODDINARY?

Zdroj: rollingstoneindia.com & koreatimes.co.kr

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.