Bang Chan: Čtyřiadvacetiletý hudebník je výjimečně produktivní, organizovaný a spolehlivý – ačkoli stále neumí přijímat komplimenty

Lucie Stará
Hudba
Foto: JYP Entertainment

V druhém díle rozhovoru pro magazín Teen Vogue se podíváme, co si o svém vůdci myslí zbylí členové 3RACHA, a jak tento nadaný umělec pohlíží na svou práci.

Navzdory všeobecnému přesvědčení Bang Chan opravdu spí. Pokud tedy spánku o třech až čtyřech hodinách někde mezi svítáním a polednem můžeme říkat spánek. Ví, že by mohl – ne, měl – více odpočívat. Ale jeho mysl neustále pracuje, skáče z jednoho rodícího se nápadu k druhému a myšlenky se mu uzlují v žaludku. I když má čas na odpočinek, jeho mozek mu to nedovolí. „Přemýšlím o tomhle, přemýšlím o tamtom, přemýšlím o budoucnosti, přemýšlím o tom, co jsem udělal… Přemýšlím, přemýšlím, přemýšlím,“ vysvětluje. I přes nedostatek spánku se ale stále cítí zdravý a plný energie. Dokonce se ani nespoléhá na kofein, aby přežil den. „Voda dělá svou práci!“ Směje se.

Ve skutečnosti je jen velmi fixovaný na úkoly, které má před sebou. V poznámkách na svém telefonu si vede denní rozvrh a na začátku každého dne si ho zapamatuje. Zvyk ze školních let. „Volný čas je vždy až na posledním místě,“ říká. „Abych měl volný čas, snažím se dokončit všechno, co musím udělat.“ Na chvíli se odmlčí a pak se usměje: „Je to pro mě něco jako psí pamlsek.“ Na své členy, kterým laškovně říká „děti“, si ale udělá čas vždy. Je tu pro ně, aby jim poradil s psaním a skládáním písní, zaranžoval skladbu, naslouchal a radil a také aby si občas vyhrnul rukávy a například opravil záclonu v kuchyni, když to nikdo jiný neudělá. Je prostě spolehlivý.

„Děti se mě zeptají, ‚Bang Chane, můžeš tohle pro mě udělat? Můžeš udělat tohle a tohle?‘ A já vždycky řeknu: ‚No jasně!‘ A když mám čas, tak se ujistím, že to udělám hned,“ poznamenává.

Život idola je nepřetržitý pohyb od jedné věci k druhé. Spousta schůzek, zkoušek, studií, nahrávání a dalších událostí. Bang Chan si i přes svůj velmi nabitý rozvrh vyhrazuje jednu hodinu týdně na živé vysílání, kde poslouchá hudbu a sdílí historky s fanoušky z celého světa. Tyto živé přenosy, které se poeticky nazývají „Chanův pokoj“, mají miliony zhlédnutí, což je číslo, které když si představí, najednou se cítí nejistě. Jako vůdce má Bang Chan zodpovědnost být prostředníkem mezi společností a skupinou. V případě potřeba se zastává jedné či druhé strany. „Má silný smysl pro zodpovědnost a hodně se obětuje pro tým,“ říká Changbin. Pro Hana je dobrým starším bratrem, dobrým přítelem, dobrým člověkem a dokonalým vůdcem. „Samozřejmě, že i on dělá chyby, ale vždy je uzná a snaží se poučit z nich,“ dodává.

Bang Chan nepovažuje svoji roli ve skupině za nic zvláštního. „Ve chvíli, kdy si připustíte, že jste dobrý vůdce, znamená to, že vůbec nejste dobrý,“ zdůvodňuje to. Považuje to spíše za osobnostní zvláštnost. „Vždycky jsem rád dělal věci pro ostatní. Naučil jsem se přijmout, že jsem člověk, který myslí na ostatní dřív než na sebe,“ vysvětluje.

A členové to po většinu času usnadňují. „Jsou to andílci,“ říká hned. „Dobře, nejsou to andílci. Jsou to malí hodní démoni. Řekněme to takto. Jsou to opravdu milé děti a poslouchají co jim říkám. Já na oplátku poslouchám, co říkají oni. Hodně spolu mluvíme. Vděčím hlavně jim, že teď můžu být tím, kým jsem.“

Jako jeden z hlavních autorů textů a producent skupiny pracuje na hudbě s Changbinem a Hanem. Společně jsou také známí pod názvem 3RACHA. Jako trainee vydali v roce 2017 tři mixtape a vystupovali pod svými přezdívkami: CB97 (Bang Chan), SpearB (Changbin) a J.One (Han). Když se na to teď ohlédne, hluboce povzdechne. „Vždycky když si na to vzpomenu, jsem rudý a rozpačitý,“ říká se zakrytýma očima a choulí se do sebe. „Kéž by to nikdy neexistovalo.“

Bang Chan byl v těchto prvních mixtape hodně ostrý. Byl to živel, jako obnažený nerv, který se nesl s nekontrolovanou bravurou a hluboce zakořeněnou frustrací člověka, který ještě pořádně nic neprožil. Jak si můžete užívat, když se vám nic nedaří? Když je život tak těžký? Skladby jako „P.A.C.E“ nebo „Start Line“ položily základy charakteristického zvuku celé skupiny Stray Kids: hlasitého, silného a explodujícího s podtónem úzkosti a chytré sebejistoty. Právě tyto mixtape jsou časovou linkou jejich dospívání. Je na nich slyšet, jak si postupně na všechno zvykají.

„To je pravděpodobně důvod, proč můžeme vždy ukázat nějaké zlepšení. A pokud o tom přemýšlíte takto, pak jsem rád, že ty nahrávky existují,“ říká po chvíli přemýšlení. „A jsem rád, že se to podařilo. Ale hluboko uvnitř si říkám, pane bože, kéž by to tam nebylo.“ Nehledě na všechny jeho pocity je nejvíce hrdý na svou práci v zatím poslední mixtape, jež 3RACHA vydala, Horizon.

3RACHA má více než symbiotický vztah. Chan to popisuje tak, že sdílejí stejné mozkové buňky. „Jsme jako tři různá těla, která sdílejí jednu mysl,“ směje se. „Někdy se naše názory liší, ale většinou máme všichni stejné myšlenky. Známe se až příliš dobře.“ Komunikace slovy? Pro ně již nepotřebná. „Prostřednictvím gest a řeči těla prostě víme, co se děje. Ať je to cokoli, probereme to, vyřešíme a něco vymyslíme,“ dodává.

Ve studiu nenajdete nikoho soustředěnějšího a organizovanějšího, než je Bang Chan. Na svém notebooku má stovky složek, a to až tak, že jeho složky mají další podsložky. „Je to takové moje nutkání,“ říká. „Potřebuji mít všechno zorganizované pro sebe. Potřebuji vědět, kde, co je.“ Nejjistěji se cítí, když tvoří. Je zaujatý a přítomný v momentu, aranžuje melodii a přidává různé hudební nástroje. Zkrátka skládá jednotlivé kousky puzzle dohromady. „Dokážu si představit, jak na sebe jednotlivé věci navazují,“ vysvětluje.

Naštěstí jeho soustředění při práci nezmírňuje jeho humor ani přívětivost. „Vždycky není tak vážný,“ říká Changbin. „Když pracuje na hudbě, tak atmosféra kolem je hodně veselá.“ Největší síla 3RACHA jakožto podskupiny spočívá v tom, že se často neberou příliš vážně. Rádi žertují, baví se – prostě si užívají. „Baví nás být chaotičtí,“ poznamenává Bang Chan. I teď, při dotazu na alespoň jednu nejpozoruhodnější vlastnost jejich vůdce, Changbin žertuje: „Je dobře vychovaný a když se usměje, vypadá jako dítě.“ Rozhodně se nemýlí. Všimli jste si jeho ďolíčků?

V okamžiku čiré upřímnosti, Han dodává: „Chan je laskavý vůdce… Naučil mě vedení a odpovědnosti.“ Je to ten druh komplimentu, který by jistě mladému umělci rozpálil špičky uší do ruda. „V těchto dnech, se snažím ze všech sil přijímat komplimenty a cítit se přitom dobře,“ říká Bang Chan.

A také má z čeho mít dobrý pocit! Alba NOEASY se prodalo přes milion kopií a stalo se tak nejprodávanějším albem v historii JYP. Záliba skupiny v hravém humoru a elektrizujících vystoupeních upoutala pozornost dvou hollywoodských titánů. Bang Chan si tak vysloužil titul „nového oblíbeného Australana“ herce Ryana Reynoldse a dokonce si skupina vysloužila i follow od Bang Chanova dětského idolu, Hugha Jackmana. Ani teď tomu mladý Australan nedokáže uvěřit. „Jak se to stalo?! Panebože,“ rozplývá se.

I přes tyto úspěchy, nemá Bang Chan v povaze usínat na vavřínech. Když už nic jiného, všechna tato nově nabytá popularita ho jen utvrdila v tom, aby pracoval ještě usilovněji a posouval Stray Kids dál. Tlak na něj sice je, ale snaží si to i přes to užívat. Když je dotázán na budoucnost, často rád odpovídá slovy: „Neočekávejte příliš mnoho.“ Není to tím, že by neměl už dál co nabídnout – že nemůže překonat nepopiratelný úspěch roku 2021 – ale spíš tím, že je to všechno mnohem zábavnější, pokud vaše očekávání nejsou velká. „Když očekáváte příliš mnoho a pak vás to neuspokojí, tak jak jste očekávali, nakonec budete zklamaní,“ zdůvodňuje. „Takže pokud své očekávání držíte na minimum a pak, prásk, překvapení! Chápete, co myslím?“

Jeho touha je stále přítomna. Bang Chan vždycky věděl, že chce vystupovat – bavit davy lidí, vyprávět fantastické příběhy a zabíjet vymyšlené draky, poctivě hrát roli syna, bratra a vůdce a dělat lidi kolem sebe hrdými tím, co dokázal. Je to příjemný pocit, když vás někdo obdivuje a oceňuje vaše vystoupení na pódiu. A ještě lepší je vědomí, že jste zodpovědní za to, že se tak ostatní cítí. Je to způsob, jakým skladba dokáže uklidnit nebo dodat energii, potlesk, který se zvrhne ve vlnu katarze a hudba, která se rozléhá celou halou a připomíná vám tak, že si to prostě máte užívat.

Zdroj: teenvogue.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.