The Untamed vs. The Grandmaster of Demonic Cultivation: Seriál, anime, novela nebo komiks?

Film / TV
Foto: Martina Bartůňková, imdb.com

Vstupte do světa poutavého xianxia fantasy. Do příběhu originálního románu od Mò Xiāng Tóng Xiù – Mo Dao Zu Shi (Zakladatel kultu démonů). Tato novela, která pod názvem Grandmaster of Demonic Cultivation očarovala čtenáře po celém světě, nabízí dobrodružství plné magie, tajemství a nečekaných obratů. Pojďme společně prozkoumat, proč se tento román stal neuvěřitelně populárním a vytvořil základ pro sérii adaptací, včetně fenomenálního seriálu The Untamed.

Tato recenze se zabývá především knižní formou příběhu zvanou Grandmaster of Demonic Cultivation (Mo Dao Zu Shi). Stejné jméno sdílí pak také s manhua verzí. Anime se nazývá The Founder of Diabolism a naleznete jej na Rakuten Viki. The Untamed je pak seriálová verze, kterou zatím stále vysílá Netflix.

Autor: Mò Xiāng Tóng Xiù

Novela: Grandmaster of Demonic Cultivation

Původ: Čína

Jazyk: čínština/angličtina

Žánr: Xianxia, danmei, mysteriózní

Forma: Původně web novela, později manhua, tištěná kniha, audiokniha, E-kniha a nakonec anime a seriál The Untamed.

Knihy: 5

Kdo je matkou Mo Dao Zu Shi?

Novela Grandmaster of Demonic Cultivation (Mo Dao Zu Shi) byla napsána čínskou spisovatelkou Mò Xiāng Tóng Xiù. Nadaná autorka je v čínském literárním světě poměrně známá a její díla jsou často zařazována do žánru známého jako DANMEI (čínská literatura zaměřená na romantiku mezi muži). Je známá svým talentem k psaní příběhů, které spojují fantasy, dobrodružství a schopnost vytvořit emocionální propojení mezi čtenáři a postavami. Kromě Grandmaster of Demonic Cultivation napsala i jiná populární díla, jako například Heaven Official Blessing (Tiān Guān Cì Fú). Její práce je často adaptována do různých forem.

O čem příběh vypráví?

Jde o ohromující fantasy román, který diváky zavádí do komplexního světa kultivace, dobrodružství a složitých mezilidských vztahů. Wei Wuxian byl kdysi jedním z nejvýraznějších mužů své generace. Talentovaný a chytrý mladý kultivátor s mocným zlatým jádrem „golden core“, který spojil bojová umění, znalosti a duchovno do mocných schopností, kterých se dobrovolně vzdal pro svou rodinu. A když hrůzy války vedly k využití jeho nově nabitých schopností za pomoci démonické kultivace, úcta světa k jeho dovednostem se změnila ve strach, pronásledování a nakonec smrt.

O několik let později se tento démonický kultivátor probouzí v těle dotčeného mladého muže, který obětoval svou duši, aby za něj Wei Wuxian vykonal pomstu. Ačkoli mu byl poskytnut nový druhý život, Wei Wuxian nebyl osvobozen od svého prvního života ani od tajemství, která se mu konečně ukazují. Tentokrát však nebude sám proti celému světu. Po boku mu bude stát Lan Wangji, další mocný kultivátor, jehož neotřesitelná oddanost a sdílené vzpomínky na minulost mu pomohou odhalit temnou pravdu.

Svět kultivátorů se dělí na klany

Lan Clan (Gusu Lan Clan, který vede Lan Qiren, později Lan Xichen)

Jiang Clan (Yunmeng Jiang Clan, který dříve vedl Jiang Fengmian, ale později jeho syn Jiang Cheng)

Nie Clan (Qinghe Nie Clan vedený obávaným Nie Mingjuem a později Nie Huaisangem)

Jin Clan (Lanling Jin Clan vedený Jin Guangshanem, který byl otcem jak Jin Guangyaoa, tak Mo Xuanyu a dalších. Vedení po něm převzal právě válečný hrdina Jin Guangyao)

Qishan Wen Clan, který vede Wen Ruohan

Moling Su Clan, který vede Su She

Rozbor postav -SPOILER-

Wei Ying (Courtesy Name: Wei Wuxian)

Courtesy name je jméno, které se tradičně dává čínským mužům ve věku 20 let a bývá založené na významu křestního jména dané osoby.

Wei Ying je fascinující postavou s mnoha vrstvami a odstíny. Jeho talent v kultivaci, kombinovaný s výjimečnými bojovými dovednostmi a hlubokým chápáním energie zášti (resentment energy, neboli neklid a zloba mrtvých, kteří zemřeli násilně, nebo nebyli nikdy pohřbeni), ho staví do pozice výjimečného jedince v kultivačním světě. Tuto energii celý kultivační svět chápe jako něco démonického. Něco nečistého. Je znám také pod po jménem Yiling Patriarch nebo Yiling Laozu. Jeho schopnost nespojovat se s mocenskými pravidly a tradicemi ukazuje na jeho odvahu být svobodomyslný a nekonvenční. Toto ho velmi odlišuje od ostatních postav, přičemž jeho odvaha výrazně ovlivňuje děj celého příběhu. Jeho zbraněmi jsou Suibian neboli „To je jedno“ a později Dizi flétna, kterou pojmenoval Chenqing.

Jeho výrazný smysl pro humor a společenský duch přidávají do jeho osobnosti lehkost a přívětivost. V obtížných situacích využívá humor jako ochranný mechanismus, což odhaluje jeho schopnost zachovat pozitivní postoj i v nelehkých a nebezpečných chvílích. Jeho nekonvenční přístup k životu se tak stává klíčem k překonání obtíží.

Wei Yingova hluboká oddanost spravedlnosti je patrná v jeho neochvějné odhodlanosti chránit nevinné a vystupovat proti zlu. Tato charakterová vlastnost ho činí hrdinou, který je ochoten riskovat vlastní život ve jménu spravedlnosti a dobra. Škoda, že to není moc oceňováno. Četla jsem dokonce názor, že si svůj konec zasloužil, protože byl opakovaně doprošován svými nejbližšími, aby přestal a každý viděl, že ztrácel kontrolu. Kdo ví, možná mohla být Jiang Yanli ještě živá a jiní také…

Mimo již zmíněné je tu také jeho schopnost vytvářet a udržovat hluboká přátelství, která odhalují jeho vstřícnost a schopnost spojovat se s ostatními postavami. Vzájemná úcta a vstřícnost tvoří základ jeho vztahů, což přispívá k jeho komplexnosti. Vazby na minulost, vztahy a zkušenosti přidávají do Wei Wuxianovi postavy hloubku a emocionální rozměr. Jeho nostalgičnost a věrnost odrážejí jeho odhodlání nenechat minulost zapomenutou a pomáhají mu udržet spojení s lidmi, kteří jsou pro něj důležití.

Jaké je prostředí z něhož pochází? Wei Ying byl adoptován Jiang Fengmianem, lídrem Yunmeng Jiang klanu. Jeho matkou byla Cangse Sanren, vynikající bojovnice a také „rogue cultivator“ (kultivátor, který nepatří k žádnému klanu a nemá žádné principy), otcem pak blízký přítel Jiang Fengmiana Wei Changze. Wei Ying byl jejich jediný syn. Jiang Fengmian jej adoptoval jako vlastního syna a vychoval ho společně s vlastními dětmi Jiang Yanli a Jiang Chengem. Jeho dětství nebylo špatné, ale ani skvělé. S bratrem a sestrou měl úžasný vztah, ale s madam Yu Ziyuan to bylo složitější. Ta ho ráda neměla a docela mu život ztěžovala. Jedním z důvodů byla žárlivost.

Vztah mezi Wei Yingem a Jiang Chengem v The Grandmaster of Demonic Cultivation je složitý a vyvíjí se v průběhu příběhu. V mládí byli nejlepšími přáteli a byli si blízcí jako pokrevní bratři. Vyrostli spolu a sdíleli hluboké pouto. Společně praktikovali kultivaci, vydávali se na dobrodružství a podporovali se navzájem. Nicméně s postupem času se jejich vztah stává napjatým kvůli různým konfliktům a nedorozuměním.

V The Untamed je dynamika mezi Wei Wuxianem a Jiang Chengem vykreslena s výraznějším pocitem rivalství a konfliktu ve srovnání s románem. Adaptace zdůrazňuje složitost jejich vztahu, výrazněji zobrazuje rostoucí nevraživost a pocity rivalství, které Jiang Cheng pociťuje vůči Wei Wuxianovi. A tady se dostáváme k tomu, co to způsobilo. Jiang Cheng je osobnost, která má sklony k agresi a je tak trochu cholerik. Wei Wuxian byl bohužel o něco lepší prakticky ve všem, co dělal, než Jiang Cheng, a bylo mu to často předhazováno. Nicméně v tomto selhali Jiang Fengmian a Yu Ziyuan coby rodiče. Chtěli silného vůdce klanu, a tak jej podle toho vychovávali. Jiang Cheng byl málokdy pochválen.

Jedna z informací, kterou jsem se dozvěděla, je čistá spekulace, že ve skutečnosti byl Wei Wuxian nemanželským synem Jiang Fengmiana a proto ho madam Yu nenáviděla. Navíc je pravda, že Jiang Fengmian se k němu choval jako ke svému vlastnímu synovi a neustále jej vychvaloval, alespoň tento dojem jsem měla jak z The Untamed, tak z The Grandmaster of Demonic Cultivation. Avšak dobrý člověk, který adoptuje malé dítě, se k němu určitě nebude chovat jako k onuci. Madam Yu Ziyuan je vykreslena v obou adaptacích jako přísná matka a vlivná postava.

V pořadí sice druhý, ale v příběhu rozhodně první, tu máme jeho vztah k Lan Wangjimu. Na začátku příběhu jsou tak nějak na opačných stranách, ale postupně se stávají přáteli. Lan Wangji ocení Wei Wuxianovu autenticitu a odvahu, zatímco Wei Wuxian ocení Lan Wangjiho oddaný charakter. Poté, co se znovuzrodil jako Mo Xuanyu, se jejich vztah postupně přeměnil na milostný. Ale to trvalo extrémně dlouho. Vlastně skoro celé 4 díly The Grandmaster of Demonic Cultivation, a k tomu, aby si to přiznali a vyjasnili, potřeboval Wei Wuxian hodně popostrčit Lan Wangjiho starším bratrem, který jejich pouto viděl na rozdíl od nich zcela jasně. Alespoň takto je to z pohledu Wei Wuxiana. Seriál fanoušky v tomto směru o hodně ochudil.

Starověká Čína a také fikční svět rád používá výraz „cut sleeve“, (Tento termín má kořeny v čínské historii a literatuře. Ráda bych zmínila historickou zprávu, která říká, že termín cut sleeve pochází z příběhu o císaři, jehož milenec mu usnul na rukávu, který pak císař uřízl, aby svého milovaného nevzbudil. Termín se pak ujal jako označení homosexuála.) který provází celý příběh.

Wei Wuxian v průběhu dospívání Lan Wangjiho pořádně potrápil. Různě ho škádlil a Lan Wangji se tak více méně stal obětí menší šikany. Nicméně Lan Wangjiho reakce byla taková, že namísto, aby Wei Yinga nenáviděl, zamiloval se do něj. V knize je krásně popsáno, jak dostal Wei Wuxian svůj první polibek. Se zavázanýma očima a od někoho, koho neviděl. Netušil, že to byl právě Lan Wangji. Když si navzájem tuto historku vypráví, je to extrémně nostalgické a plné smíchu, o což v seriálu přicházíme, protože The Untamed prošel pořádnou cenzurou.

Lan Zhan (Courtesy Name: Lan Wangji)

Lan Zhan, známý také pod titulem Hanguang-Jun, je vyobrazen jako klidný, zdrženlivý a vážný jedinec. Můžete se setkat také s popisem jeho osoby: „One of the Twin Jades of Lan“, což v překladu už nezní moc dobře. Přezdívkou „Nefritová dvojčata z klanu Gusu“ označují bratry Lan Wangjiho a Lan Xichena a zdůrazňují tak jejich výjimečné postavení a sílu v rámci klanu Lan. Lan Wangji a jeho bratr jsou také popisováni jako velmi atraktivní s výraznými a ušlechtilými rysy, odkud může být přenesený význam na ony nefrity.

Lan Zhan má podle knihy krásné ledově modré oči, což je jedna z jeho výrazných fyzických vlastností, která v seriálu nebyla dodržena. Nejsem si jistá, jestli jsem tím zklamaná, nebo ne. The Untamed jsem viděla dříve, a tak mě tak trochu čtením novely provázel Wang Yibův vzhled.

Lan Wangji je postavou hlubokou a tajemnou, zasazenou do světa kultivace s výrazným vlivem na děj. Jeho kultivační schopnosti a bezchybné dovednosti v boji ho řadí mezi nejuznávanější postavy v tomto světě. Kromě toho je vysoce ctěný také pro svou nezlomnou oddanost k pravidlům a etice klanu, z něhož pochází. Jeho život je poháněn zásadami a morální čistotou, což ho činí postavou, na níž se ostatní mohou spolehnout. Z toho popisu a rozboru na vás nejspíše čiší slovo „nudný“, což je také slovo, které Lan Zhan velmi rád používá. Tím druhým je „mn“, což mi v rámci knihy dávalo docela zabrat a myslím, že v seriálu jsem jej nezaznamenala.

Lan Zhanův stoický a tajemný charakter, vyjádřený minimálními projevy emocí, však skrývá pod hladinou hluboká a silná citová pouta. Na začátku příběhu existuje určité nepochopení a konflikty mezi Wei Wuxianem a Lan Wangjim. Jak jsem řekla, Lan Wangji je považován za konzervativního a oddaného člena klanu Lan, zatímco Wei Wuxian je výstřední a nekonvenční. Postupem času se jejich vztah mění a vyvíjí se v pevné přátelství. Obě postavy si začnou lépe rozumět a začnou překonávat předsudky, přičemž se vzájemně podporují v náročných situacích. Lan Wangji projevuje hlubokou oddanost Wei Wuxianovi a je ochoten riskovat pro jeho bezpečí. Je však pravda, že až v druhém Wei Yingově životě. Dá se říci, že Lan Zhan byl příliš mladý, aby podpořil Wei Yingovu snahu zachránit nevinné zbývající členy klanu Wen.

Celkově lze popsat jejich vztah jako jedinečný mix přátelství, lásky a vzájemné podpory, který se vyvíjí přes různá dobrodružství, výzvy a tragické okolnosti.

V The Untamed se o jejich vztahu říká, že jsou spřízněné duše, tzv. „soulmate“, v knize se z nich stávají „kultivační partneři“. Silným okamžikem je Wei Yingova smrt a Lan Zhanovo truchlení. Můžeme tam pocítit i Lan Zhanovo potrestání. Ačkoliv The Untamed opravdu sledoval knihy, jedna hlavní odlišnost mezi nimi přeci je, a ta spočívá v postupu událostí, což vytváří v knize 13letou mezeru a v seriálu 16letou.

V seriálu BYL Lan Zhan přítomen Wei Yingově skonu. Zúčastnil se velké bitvy a sledoval, jak padá vstříc jasné smrti. Teprve poté došlo k oněm 33 ranám na jeho záda, což ho vyřadilo z provozu na 3 roky. To mu dalo alespoň to vědomí, že tam pro Wei Wuxiana v jeho posledních chvílích byl. Mohl ho držet za ruku a trochu ho mohlo utěšovat to, že Wei Wuxian věděl, že tam byl a chtěl ho zachránit. I přesto, co tomu předcházelo.

Nicméně v knize byl Lan Zhan potrestán přímo po bitvě o Nightless City. Zachránil Wei Yinga tím, že zranil 33 starších členů klanu Lan, což vedlo k tomu, že dostal oněch 33 ran jako trest. Zotavení se z tohoto trestu mu trvalo taky 3 roky, ale o smrti Wei Yinga v Burial Mounds se dozvěděl z vyprávění. Lan Wangji tak NEBYL u jeho smrti. Utrpěl největší ztrátu ve svém životě a celý svět kolem něj jásal, že Yiling Patriarch je po smrti. Musel tak v sobě dusit všechny svoje emoce. Život je tak vůči knižnímu Lan Wangjimu opravdu krutý.

Kniha pak sleduje, jak Lan Wangji udržuje hlubokou oddanost památce Wei Wuxiana. Nenechává jeho vzpomínku upadnout v zapomnění a pečlivě se stará o všechny předměty, které si s ním spojuje. Například víno. Wei Wuxian byl známým konzumentem alkoholu a i když měli alkohol v Cloud Recesses zakázán, Lan Zhan měl toto víno v pokoji ukryté. To je tedy zobrazeno i v The Untamed. Poté, co Wei Wuxian zemřel, Lan Wangji se s jeho smrtí nedokázal vyrovnat a porušoval mnoho pravidel Lan klanu. Jednou z nich bylo pití alkoholu. Lan Zhan v podnapilém stavu a momentu intenzivních emocí a smutku našel značkovací železo, nechal jej rozpálit v ohni a vypálil si značku na stejné místo, kde ji měl Wei Ying, který ji získal, když zachránil členku klanu Jin. Tento akt sebepoškozování naznačuje hloubku Lan Wangjiho citů k Wei Wuxianovi a jeho neschopnost vyrovnat se s jeho ztrátou.

Celkově lze Lan Wangjiho považovat za klíčovou postavu, která přináší do příběhu Grandmaster of Demonic Cultivation rozměr emocí, věrnosti a vnitřního konfliktu. Jeho charakterová hloubka a výrazné kontrasty přispívají k bohatství a komplexnosti celého příběhu.

Jiang Cheng (Courtesy Name: Jiang Wanyin)

Jiang Cheng, známý také pod titulem Sandu Shengshou, je postavou plnou vášně, odhodlání a bolesti. Jeho charakter je vytvořen složitým mixem citů, které ho formovaly v náročném prostředí kultivačního světa a událostí, jimiž si prošel. Jiang Cheng vyrůstal v jasné představě a očekáváních, že se stane příštím vůdcem Yunmeng Jiang klanu a také žil v pocitu, že je zastíněn svým bratrem.

Podle mého názoru, v seriálu to tolik vidět není, ale Jiang Cheng měl celý život pocit nespravedlnosti a potřebu rivality s Wei Wuxianem, což mezi nimi vytvořilo hlubokou a trpkou dynamiku, která ovlivňuje celý příběh. Ačkoliv se navzájem měli rádi a jejich vztah by se dal opravdu popsat jako pokrevní bratři, tak Jiang Cheng s tím problém měl. I proto, když se Wei Ying vzdá svého zlatého jádra a dá jej Jiang Chengovi, tak mu to odmítá říct, jelikož očekává, že ten to neponese lehce. Jedna věc je to, že by byl Wei Wuxianovi zavázaný, druhá je pak vina, kterou by cítil.

Jako vůdce Yunmeng Jiang klanu se Jiang Cheng snaží nést tíhu odpovědnosti, a to ho vede k náročným rozhodnutím a tvrdým opatřením. Jeho postava je poznamenána bolestí ztráty nejbližších a nepochopením, což představuje motivaci pro jeho jednání a další rozhodnutí v příběhu. Jiang Cheng je také charakter, který vyzařuje odhodlání a vůli. Jeho loajalita vůči rodině a klanu je nepopiratelná, ačkoli to přináší i osobní oběti. Jeho boj proti vnějším i vnitřním hrozbám ho staví do pozice kontroverzního hrdiny, což z něj činí fascinující postavu v rámci celého příběhu.

Ráda bych tady vypíchla pár věcí, které u této postavy nemám ráda. V seriálu je jeho postava vykreslena o dost jinak než v knize. Ano v obou případech je to postava ambiciózní, která dokázala něco vytvořit a vybudovat. Také je však zahořklá a cítí zlost. Knižního Jiang Chenga považuji navíc za zbabělce. Opustil svého bratra dávno před smrtí Jing Yanli a svou zlost si vybíjel na lidech, kteří si to nezasloužili. V knize Jiang Cheng vyhledával a mučil lidi jen proto, že se bál, že je v nich Wei Wuxianův duch. Nebo stačilo, že se jmenovali Wen. Jiang Cheng je někdo, kdo se chová jako ukřivděné dítě a neumí zvládat emoce. Navíc neumí převzít zodpovědnost za své jednání a své vlastní nedostatky svaluje na ostatní.

Nicméně Jiang Cheng je taky postava, která jak jsem zjistila, potřebuje více času. Když vezmu seriálovou verzi této postavy, tak byl původně docela nepříjemný, ale postupně na mě zapůsobil. Uznávám, že v jeho životě nebylo dost projevů lásky a dost často mu bylo předhazováno, že ostatní jsou lepší. Nebo, když už opravdu udělal něco dobrého, ostatní to přešli, protože někdo jiný udělal něco významnějšího.

Myslím, že po masakru v Lotus Pier, ztrátě jádra a zmizení Wei Wuxiana, nebyl schopný to vše zpracovat a posunout se dál. Wei Wuxian mu slíbil, že tam pro něj vždycky bude a nakonec nebyl. Navíc, jak moc velký rozdíl byl mezi jeho původním zlatým jádrem, a tím Wei Wuxianovým? To je to dobrá otázka. Bojoval s novou úrovní moci, kterou nikdy předtím neměl, a novým břemenem odpovědnosti, kterou nikdy předtím neznal, a navíc byl odříznut od lidí, kterým nejvíce důvěřoval a kteří by mu mohli nabídnout nejlepší vedení. Smrt jeho sestry Jiang Yanli pak byla poslední kapkou a odpověděl na ni nezměrným hněvem.

Tady máme zase velký rozdíl mezi knihou a seriálem, který často způsobuje nezměrný pocit zmatení mezi fanoušky. V seriálu totiž můžeme vidět, jak Lan Zhan drží Wei Yinga, aby nespadl. Jiang Cheng se tam pak objeví a zarazí meč do kamene pod ním. A to je okamžik, kdy se ve Wei Yingově tváři objeví pochopení a odevzdání a řekne Lan Zhanovi: „Nech mě jít.“ Co vlastně pochopil je otázka do pranice, protože to režisér nespecifikoval a v knize to vůbec není, protože tam Lan Zhan vůbec nebyl. V knize tak nějak chybí podrobnější informace, co se s Wei Yingem vlastně před smrtí dělo. Víme však, že Jiang Cheng vedl ono obléhání Burial Moulds.

Dlouho jsem nad tou scénou v The Utamed přemýšlela a došla jsem k názoru, že Jiang Cheng je v té chvíli rozpolcený mezi dvěma možnostmi. Cítí obrovskou zlost a skutečně chce Wei Wuxiana v ten daný moment zabít, protože ho viní z úmrtí Jiang Yanli a Jin Zixuana, a má pocit, že Wei Ying ztratil rozum. Zároveň však jeho podvědomí stále tvrdí, že toto je jeho nejlepší přítel a shixiong (starší bratr), a že uvnitř je to stále ten samý člověk. Skutečně tak chce a pokusí se ho zabít, ale zároveň mu to jeho vlastní mysl nedovolí.

Moji myšlenku potvrzuje třeba i to, že když se Wei Wuxian vrátí v těle Mo Xuanyua, Jiang Cheng instinktivně ví, že se jedná o Wei Wuxiana. O něco později si to i potvrdí. Ale místo, aby jej prozradil a nebo zabil, tak ho nechá jít. Opakovaně na něj naráží a jediné co udělá je křik a pár ran zidianem (Mocný magický nástroj držený klanem Yunmeng Jiang. Je to stříbrný prsten s fialovým krystalem, který se může proměnit v bič.) Možná chtěl jen konfrontaci a řešení. Možná je to jen moje přání, ale myslím, že víc než cokoli chtěl zpět svého shixionga a přítele a nevěděl, jak s tím má nakládat.

Myslím si, že hodně lidí má pocit, že Jiang Cheng tak nějak „zradil“ Wei Wuxiana, a protože to je postava, kterou každý miluje, tak tu „zradu“ berou velmi osobně. Během hledání pevné půdy pro své závěry jsem zjistila, že právě postava Jiang Chenga má fanoušky rozdělené na dva tábory. V jednom jsou ti, kteří ho nenávidí a v druhém ti, co ho mají opravdu rádi. Ti pak vidí, jak moc ho ta druhá základna nenávidí, a často reagují přehnaně v různých diskuzích. Většina hlavních postav v knize i v seriálu někdy udělala chybu. A někdy opravdu velkou. To je jedním z důvodů, proč jejich svět tak oblíbený, nikdo totiž není dokonalý.

Celkově lze Jiang Chenga považovat za postavu plnou rozporů, citového bohatství a touhy po uznání. Jeho příběh je jednou z klíčových nití, které propojují různé aspekty Grandmaster of Demonic Cultivation a přidávají do něj hloubku a emocionální napětí.

Samozřejmě, že v knize a seriálu potkáte mnohem víc postav, které jsou důležité pro příběh a můžete se s nimi více seznámit v dalším článku. O kom bude? Můžete se těšit na zloducha Jin Guangayoa, hrdinu co se s ničím nepáře Nie Mingjuea a jeho bratra budižkničemu, nebo „třepače hlavou“ Nie Huaisanga, a možná i na nefritového Lan Xichena.

Máte-li The Untamed rádi a zajímalo by vás více takových článků, napište možné téma do diskuze pod článkem. Rádi se k tématu vrátíme.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.