Je Thajsko rájem pro LGBTQ komunitu anebo se tak jen tváří?

Michaela Pašková
Cestování
Foto: One31 (Why R U?)

Thajsko se neustále prezentuje jako jedna ze zemí nejvíce podporující LGBTQ komunitu, jenže realita vypadá jinak.

Když přemýšlíte o Thajsku, která věc vás napadne jako první? Pravděpodobně je to thajská masáž, protože je to nejvýznačnější věc pro tuto zemi. Thajsko je prostě známé svými thajskými masážemi.

Když se zamyslíte nad seriály s LGBTQ tématikou, co vás napadne jako první? Pravděpodobně opět Thajsko, že? Tato země je proslulá tvorbou těchto seriálů. Způsob, jakým Thajsko projevuje podporu této komunitě je nepředstavitelný. Ti z vás, kteří milují BL a GL tvorbu se mnou budou určitě souhlasit.

Thajsko pořádá mezinárodní transgenderové soutěže krásy a provádí kvalitní operace změny pohlaví. Rovněž jako první země kriminalizovala diskriminaci na základě pohlaví. Vláda skvěle využívá Queer-Friendly image v turistických kampaních.

Aby Thajsko světu ukázalo, že je vstřícné ke všem pohlavím, vyslalo v roce 2019 delegaci, která se v New Yorku připojila k WorldPride.

Možná víte, že je Bangkok centrem pro LGBTQ lidi z celého světa, ale to se týká jen turistiky. Ne vždy je pravda to, co vidíte svýma očima.

Nalezli bychom několik článků, ve kterých se svěřují lidé žijící v Thajsku. V podstatě všichni mají pocit, že společnost umožňuje LGBTQ lidem pocítit svou identitu, vyjadřovat ji, ale zákonem ani jiným způsobem podporována není. Zkrátka řečeno se vláda seriály jen snaží přilákat turisty.

LGBTQ je stále tabu nebo stigma, komunita je pořád diskriminovaná. V Thajsku existuje mnoho případů, které ukazují na naprostou diskriminaci této komunity.

Při hledání zaměstnání je mnoho uchazečů, kteří se identifikují jako homosexuálové či transsexuálové dotazováno, zda by se dokázali v práci ‚oblékat jako dívka‘. Pracovní inzeráty s označením ‚Pouze pro muže‘ nebo ‚Pouze pro ženy‘ nejsou výjimkou. Pro Thajsko začíná být typické, že transgender muži a ženy trpí mnohem více než jakákoliv jiná identita.

Učitelé, kteří spadají do LGBTQ komunity nejsou považováni za vhodné, protože by mohli negativně ovlivnit mysl studentů. To je důvodem, proč se u pracovních pohovorů jen velmi málo lidí otevřeně hlásí ke své sexualitě. Někteří jsou rádi, že jsou skrytí, protože prostě potřebují pracovat.

Kathawut Khangpiboon, známá také jako Kath, se stala první transgender lektorkou na Thammasat univerzitě. To bylo v roce 2018, a od té doby univerzita přijala jen další dvě takové osoby.

Nicméně, Thajsko učinilo v politice i atraktivní kroky. Příkladem je Zákon o rovnosti pohlaví. Jenže tento genderový zákon se nezdá být až tak liberální, jak je prezentován.

V roce 2002 byla homosexualita považována za duševní nemoc. Ještě dnes v některých učebnicích, dle kterých se vyučuje, stojí, že homosexualita je duševní nemoc nebo abnormalita.

Pokud se zaměříme na uznávání jiných pohlaví, tak v Thajsku stále neexistuje zákon, který by to umožňoval. To znamená, že trans lidé si nemohou svou identitu změnit na papíře. V dokladech pořád budou mít pohlaví, se kterým se narodili.

Thajsko tedy zůstalo konzervativní a plně neakceptuje všechna pohlaví. Většina lidí nedokáže pochopit rozmanitost a multikulturalismus. Jsou stále uvěznění smýšlením pouze o dvou pohlavích.

FOTO: Apichit Jinakul

Navzdory tomu všemu si Thajsko ve srovnání s jinými zeměmi vede docela dobře. Točí se tam pořady nebo programy přátelské k LGBTQ, které se líbí nejenom Thajcům, ale lidem z celého světa. Thajsko se pomalu stává zemí, kde je pro všechna pohlaví bezpečno.

Mnoho lidí v Thajsku vyznává budhismus, náboženství známé svou tolerancí, které má na Thajce velký vliv. Věří v ‚Mai Pen Rai‘, což znamená ‚nech být‘ nebo ‚nevadí‘. Uznává, že některým věcem se nelze vyhnout, protože všechno pochází od Boha.

Všechny země mají své nedostatky nebo přednosti. Dříve bylo v Thajsku nemyslitelné svobodně mluvit o jiných pohlavích. Nyní se tato země určitým způsobem snaží přijmout všechny bez rozdílů.

Zdroj: asianatimes.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.