Ohlédnutí za jedním z největších čínských skandálů, za který může BL fanfikce

Michaela Pašková
Film / TV
Foto: Tencent Video

Fanoušci mohou stvořit a zničit idola, jak se jim zamane. Žádný idol to nechápe lépe než čínská hvězda Xiao Zhan, jenž byl přes noc svržen oddanými fanoušky kvůli fanfikci.

V roce 2019 vtrhlo na televizní obrazovky čínské drama The Untamed, které je adaptací Boys Love novely. V hlavních rolích jsme mohli sledovat Xiao Zhana a Wang Yiba ze skupiny UNIQ.

Xiao Zhan a Wang Yibo se okamžitě stali ještě více vyhledávanými čínskými herci. Napsáno bylo několik fanfikcí, a to se bohužel ukázalo být kamenem úrazu. Posuňme se na konec února loňského roku, kdy byl Xiao Zhan nepřímo zatáhnut do velkého skandálu, nad kterým neměl kontrolu.

Co se vlastně událo? Čínská vláda zablokovala svým občanům přístup na populární americkou webovou stránku zabývající se fanfikcemi, která je ve světě známá jako AO3. Čínští uživatelé se na ni již nemohli přihlásit a jiní ani zaregistrovat. Ukázalo se, že to byl výsledek práce fanoušků Xiao Zhana, kterým vadila konkrétní fanfikce napsaná uživatelem BJYX. Jeho fanoušci také nahlásili LOFTER, čínskou aplikaci na fanfikce, Bilibili, web zaměřený na videa obsahující výtvory od fanoušků. Mnoho prací na LOFTER a Bilibili bylo odstraněno anebo cenzurováno. V Číně jsou už po velmi dlouhou doby zakázány jakékoliv projevy nezdravé sexuální orientace v médiích a na sociálních sítích.

Všechno začalo loni 24. února, kdy autorka zveřejnila odkaz na Weibo obsahující poslední aktualizaci své fanfikce nazvané Xia Zhui. Postava Xiao Zhana byla vyobrazena jako muž oblékající se jako ženská prostitutka. Jedinec s poruchou pohlavní identity, který chce změnit pohlaví. Wang Yibo ztvárnil středoškoláka, který se zamiloval do postavy Xiao Zhana.

Foto: sixthtone.com

Fanoušci Xiao Zhana nebyli nadšeni obsahem této fanfikce a začali dne 26. února kolektivně nahlašovat vládě AO3, LOFTER a Bilibili. Uváděli, že obsahuje známky prostituce a pornografie. Čtenáři fanfikce ji naopak obhajovali, jelikož dle nich ji fanoušci Xiao Zhana označovali za zvrácenou a perverzní, aniž by si ji skutečně přečetli. Čínským uživatelům byl na tyto platformy ukončen přístup 29. února. Uživatelé, kteří na tyto platformy zveřejňovali svá díla, hromadně měnili názvy svých účtů anebo je úplně zrušili, aby tak předešli případným problémům. Uváděli, že pro některé bylo zveřejňování svých děl vedlejším zdrojem příjmů. Bohužel se v této souvislosti začalo hovořit také o sebevraždách.

Mnoho uživatelů a návštěvníků těchto platforem bylo rozhořčeno a začalo Xiao Zhana obviňovat za to, co udělali jeho fanoušci. Přestože Xiao Zhan neudělal zhola nic, stali se jeho antifanoušky a začali konat. Dne 27. února se spojili a hromadně na něj začali útočit na Weibo a vyhrožovali bojkotováním všeho s ním spojeného. Rovněž zanechávali komentáře na sociálních sítích všech módních a kosmetických značek, které propagoval. Uvedli, že nebudou kupovat tyto produkty a nechtějí jej jako ambasadora. Také vynaložili snahu o snížení hodnocení všech děl, ve kterých hrál.

Dne 1. března vláda provedla tzv. očistu internetu, kdy bylo zakázáno online násilí a explicitní obsah. Někteří fanoušci, kteří nahlásili AO3, uváděli, že zamezení přístupu k AO3 bylo nevyhnutelné vzhledem k jednání vlády a s jejich konáním to nemá nic společného. Je potřeba si uvědomit, že čínská vláda po velmi dlouhou dobu cenzuruje internet. Mnoho dospívajících Číňanů neví, co je to Facebook, Twitter, Instagram anebo Google. K dispozici mají specializované čínské weby, jejichž obsah je bedlivě vládou kontrolován.

Dne 1. března studio Xiao Zhana zveřejnilo omluvu a politování nad celou situací. Oficiální fanklub rovněž zveřejnil omluvu a uvedl, že nemůže za to, co provedlo několik radikálních fanoušků. Mezinárodní fanoušci projevili podporu tím, že začali používat hashtag #WeLoveYouXiaoZhan na Twitteru, což se stalo okamžitě celosvětovým trendem. Omluva však nedokázala přimět veřejnost, rozhněvanou na hvězdu, aby se uklidnila.

Miliardář Wang Sicong, který vlastní společnost Banana Culture, lajkl dlouhý post, ve kterém dívka vysvětlovala, že fanfikce neporušila pravidla AO3. Dále, že jeho fanoušci zničili možnost, aby jej někdo náhodně objevil, a navíc mnozí z těch, co to celé začali, jej opustili a nevyjadřují mu nadále přízeň. Čínský moderátor Li Young a režisérka Ha Wen uvedli: „Kultura je používána pro vzájemnou komunikaci. Co se stalo 1. března je připomínkou všem. Nahlašování kultury je ostudné. Nezáleží na tom, jaký den máte v kalendáři na svém telefonu.“

Poté, co tým zastupující Xiao Zhana zveřejnil omluvu, Jin Jiang, režisérka, která v minulosti pracovala pro HunanTV, zveřejnila post, ve kterém stálo: „Dne 1. března vstoupilo v platnost super pokročilé editování politiky internetového managementu. Nevinný se stal odpadem pro ty, kteří ventilovali svůj hněv. Tohle je nejlepší éra a také nejhorší. Je lepší pochopit počátek situace, než být hnán bezvýznamným hněvem. Březne, pojďme všichni pracovat na tom, abychom se stali lepší verzí sebe samých. Doufám, že se slabšími lidmi bude zacházeno opatrně.“ Bohužel dle očekávání byla za tento post hanobena a dohnalo ji to až k tomu, že změnila své základní informace na Weibo a smazala skutečnost, že pracovala pro HunanTV.

Hostitelka Ma Weiwei, jejíž show v minulosti Xiao Zhan navštívil a znají se z dob, kdy ještě nebyl populární, zveřejnila post, který zvedl ze židle nejednoho jeho fanouška. Uvedla: „Upřímně řečeno, fanoušci, kteří se hlásí, aby dostali výprask, stojí vzpřímeně. Hlavní aktér ale musí také něco říci! Jiná cesta není.“ Fanoušci Xiao Zhana se dotazovali, z jakého důvodu se nepostavila na jeho stranu, když za celou situaci nemůže, omluvil se a navíc se v minulosti ne-jedenkrát přiživila na jeho slávě.

Wang Jingli, herec a účastník The Coming One, blízký přítel Xiao Zhana, sdílel zprávu o dědečkovi z matčiny strany, který v okruhu rodiny zemřel 2. března. Uvedl: „Vy, kteří jste se kolektivně posmívali Xiao Zhanovi, dokud neutichl. Kvůli jednání některých fanoušků jste se ukázali být těmi, kdo jsou proti němu. V té době zemřel jeho dědeček. Jeho rodina se v současné době zabývá pohřebními záležitostmi. Nehnulo se vám svědomí? Meloun, který jíte, je krvavě rudý (čínský slang pro lidi, kteří stojí za vznikem drbů). Každé kousnutí trhá část duše mladého muže.“

Antifanoušci se následně zaměřili na starý profil Xiao Zhana na Weibo, který měl v dobách, než se stal celebritou. Snažili se trvale poškodit jeho dobrou pověst. Mnoho z nich zanechalo na čínských sociálních médiích posty, ve kterých stálo: ‚Myslím si, že přidání Xiao Zhana na blacklist je jediný konec, se kterým budu spokojen.‘ Dále požadovali, aby jeho jméno bylo navždy vytesáno na sloupu hanby, protože jeho fanoušci znemožnili svobodu projevu. Některé značky, včetně Estée Lauder, Piaget a Cartier, jejichž produkty Xiao Zhan propagoval, začaly z prodeje stahovat své zboží.

Začátkem března studio Xiao Zhana vydalo prohlášení, že jeho zahraniční sociální sítě byly hacknuty a nadále nad nimi nemají kontrolu. Instagramový profilový obrázek byl několikrát změněn.

Dne 14. března magazín People’s Daily zveřejnil post, ve kterém stálo: „Ačkoliv se Xiao Zhan nepřímo za své fanoušky omluvil, toto prohlášení může utišit pouze jeho fanoušky a ne přesvědčit veřejnost. Jeho fanoušci možná neočekávali, že jejich chování k ochraně hvězdy bude mít opačný efekt a od vstupu do zábavního průmyslu způsobí jeho největší krizi. Stal se přes noc veřejným nepřítelem. Není zdaleka první idol, který trpí kvůli šílenému počínání svých fanoušků. Fanoušci urážejí a napadají lidi s jiným názorem. Tento incident by měl vést nejen k rozhořčení jeho fanoušků, ale i přehodnocení tzv. Echo chamber kultury fanouškovských kruhů čínského zábavního průmyslu.“

Dne 15. března vyšlo najevo, že se teprve patnáctiletá čínská dívka pokusila o sebevraždu poté, co jí její otec odmítl dát peníze na zakoupení fanouškovských produktů. Zdálo se, že vše směřuje ke konci kariéry Xiao Zhana, nicméně se tomu tak nestalo. Bohužel i teď, po více než roku od této události, se antifanoušci nevzdávají.

Co říkáte na celou tuto záležitost? Čínská vláda plánovala očistu internetu ještě před nahlášením této fanfikce. Mnozí uvádějí, že lidé prostě využili šance a svůj hněv a beznaděj ze situace okolo COVID-19 začali směřovat na první možný terč.

Zdroj: scmp.com, sohu.com, k.sina.com.cn, weibo.com, 38jiejie.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.
  1. Barbora Kudrnová

    Sranda na tom je, že Mo dao je vlastně o tom samém. O lidech, co někoho bezdůvodně odsuzují, chovají se jako stádo, hrají si na ty správné a různých intrikách vypečených manipulátorů,. Tenhle skandál dost možná vyvolala samotná vláda, nebo aspoň vydatně přilila do ohně, protože momentálně bojuje proti celebritám, idolům a "zženštilým" mužům a přesně to pro ně Xao je. Takže si vlasně švihl roli Weie i ve skutečném životě.