Den japonských seniorů aneb konec stříbrných šálků?

Ilona Dou
Kultura
Foto: instagram.com/shirasagien

Japonsko je dobře známo pro vysoký věk, kterého se jeho obyvatelé dožívají. Tento rok dokonce počet 100 letých lidí překročil neuvěřitelnou hranici 86 000. Víte, co Japonci, kteří dosáhnou 100 let, obdrží za dar od japonské vlády k Dni seniorů?

Japonský svátek Keiró no Hi (敬老の日), Den vzdání pocty starým lidem, připadá na 3. pondělí v září, kdy se oslavuje dlouhověkost a přínos starší generace japonské společnosti. V tento den se v Japonsku pořádají různé akce na počest starých lidí (kteří dosáhli věku 65 let a více) a seniorům se dávají dary, které mají přispět k zlepšení jejich zdraví a prodloužení jejich života. Lidem, kteří se dožijí 100 let, japonská vláda dříve darovala jakožto oslavení vzácného jubilea stříbrný šálek na saké. Ten byl ale po roce 2015 nahrazen levnější variantou a to pouze postříbřeným šálkem na saké, který je doručen spolu s děkovným dopisem.   Jenže nelze se tomu divit. Poměry se  totiž změnily. Oproti 60. létům, kdy bylo potřeba rozeslat jen pár stovek stříbrných kalíšků, musela vláda v „poslední době“ vyrobit a rozeslat  několik tisíc stříbrných šálků každý rok. Pokud uvážíme, že 1 šálek má hodnotu 8 000 jenů, tak podle propočtu z roku 2014 tyto stříbrné kalíšky představovaly obnos ve výši 260 milionů jenů. Je tedy zcela pochopitelné, že výdaje na stříbrné šálky pro japonské stoleté občany se staly příliš velkou zátěží pro státní rozpočet.

Pojďme se ještě lehce podívat na statistická data zabývající se vývojem počtu těchto dlouze žijících lidí. Den seniorů byl v Japonsku původně vyhlášen roku 1966 s tím, že oslavy se budou konat 15. září a vláda rozešle okolo 200 stříbrných šálků stoletým lidem. Data uvádí, že k roku 1963 bylo v Zemi vycházejícího slunce 153 stoletých lidí, jenže v roce 1981 bylo stoletých Japonců 1000 a v roce 1998 jich bylo rovnou 10 000. Se zlepšující se zdravotní péčí, pokrokem medicíny a zvyšujícími se životními podmínkami tak dochází k rapidnímu nárůstu stoletých lidí. To dokládají data, která hovoří o tom, že za poslední jeden rok přibylo v Japonsku rovnou 6 000 lidí, kteří atakují stoletý milník od svého narození. (Minulý rok se jednalo dokonce o přírůstek ve výši 9 000 stoletých lidí.) Tento rok (2021) je to vůbec poprvé, kdy Japonsko eviduje přes 86 000 stoletých lidí , přičemž zastoupení v ženské populaci je mnohem vyšší.

Počet Japonců v postproduktivním věku, jehož menší část tvoří právě tito staří lidé, nyní tvoří okolo 29% japonské populace a neustále narůstá také ve spojitosti se zvyšující se průměrnou délkou života. K roku 2019 se průměrná délka života vyšplhala na 87.74 let pro japonské ženy a 81.64 let pro japonské muže, což se potom nepříznivě promítá do mnoha oblastí (zatížení pro zdravotní péči a státní rozpočet, chybějící pracovní síla na trhu, změny ve způsobu spoření a investování atd.)

Na Den seniorů se japonská média zaměřují také na reportáže o stárnoucí generaci se zaměřením na právě ty osoby s nejvyšším počtem odžitých let. I tento rok se do hledáčku dostala Japonka Kane Tanaka, která oslavila 118. narozeniny, a získala tak titul nejstaršího momentálně žijícho člověka na zemi. Paní Tanaka nyní pobývá v domě pro seniory ve Fukuoce, kde po snídani se oddává partiím v deskové hře Othello, které si zpříjemňuje procházkami a pojídáním sladkostí. Pokud to osud dovolí, tak by se ráda dožila 120 let.

Foto: instagram.com/wondher

Zdroj: washingtonpost.com, telegraph.co.uk, aaimedicine.org, nippon.com, money.cnn.com, t20japan.org, japantimes.co.jp, officeholidays.com, asahi.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.