Čínská fotografka Luo Yang bojuje proti podsouvaným genderovým stereotypům

Michaela Pašková
Kultura
Foto: instagram.com/luoyangggg

Být dívkou v dnešní Číně není snadné. Očekává se od vás celková poslušnost a vzorné vystupování. Prostoru pro vlastní názor a seberealizaci je opravdu málo. Luo Yang proti tomu začala bojovat.

Pro čínskou fotografku Luo Yang má dívčí kouzlo mnoho významů. Místo zachycení až mnohdy přeslazených fotografií žen, což je v Číně velmi oblíbené, její série Girls není ani trochu jemná, sladká nebo vyzařující přílišnou ženskost. Nalezneme v ní bolest a nervozitu vzdorující stereotypu a očekávání. Série celkově zve pozorovatele, aby přemýšleli o příběhu každé ženy. Málo zdobené domovy naznačují boj. I samotné výrazy dívek vyjadřují určitou odolnost. Některé z nich jsou vyfoceny se svými partnery, zatímco jiné sedí osamocené na balkóně a jsou zahaleny cigaretovým kouřem.

Foto: instagram.com/luoyangggg

„Mým záměrem je v této sérii zachytit a udržet primitivní, mladý stav žen, který je dle mého názoru krásný. Jsou to všechno dívky, a to nejen vzhledem k jejich věku. Spíše to odkazuje na dívčí stav mysli.“

Na jedné z fotografií je zachycena dívka, která se neochvějně dívá do objektivu, zatímco jí hlavu holí nahý muž. Na další fotografii, která byla pořízena přesně o rok později, je ta samá dívka. Stojí nahá před oknem v pokročilém stádiu těhotenství a pohlíží na město. Pozorovatele to nutí zamyslet se nad tím, co znamená holení hlavy a následné těhotenství. Další fotografie zachycují dívky v různých prostředích, a to kouřící uprostřed zavěšeného masa nebo stojící v kalhotkách na rušné ulici v Pekingu. Tím, že umožňuje intimní nahlížení do života focených dívek, Luo Yang doufá, že odstraní genderové stereotypy v dnešní Číně.

Luo Yang započala fotografovat dívky ve svých raných dvaceti letech. Nejprve začala spolužačkami a kamarádkami. Výsledné fotografie zobrazují dívky, které jsou silné a sebevědomé. Přesto ovšem zranitelné.

„V Číně existuje mnoho tradičních definic a limitů pro ženy. Místo toho jsem se rozhodla ukázat dívky s jejich ochlupením a krátkými sestřihy, protože mě to hluboce přitahuje právě kvůli vzájemnému protestu proti hlavním stereotypům žen.“

Foto: instagram.com/luoyangggg

Uvádí, že od žen se očekává poslušnost, vstřícnost a slušnost, a to jak k rodině, tak i k přátelům. Sama prozradila, že své ochlupení nechává často volně růst a nijak o něj nestará.

„Ne všechny z nich jsou zcela běžnými typy dívek, ale mnohé jsou svobodné a nezávislé. Jak se časy mění, vidím více a více takových dívek v Číně. Doufám, že dívky kolem mě, stejně jako já, mohou žít více svobodně, nezávisle a následovat své sny.“

Luo Yang můžete také sledovat na Instagramu.

Zdroj: edition.cnn.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.