Jak se slaví Nový rok na Filipínách? Ohňostroje, otevřená okna a dlouhé nudle vedou!

Host
Kultura
Foto: Benson Kua/flickr.com

Před nějakou dobou jsme si řekli něco málo o tom, jak obyvatelé různých asijských zemí slaví Vánoce, co ale takový Nový rok? Neoslavíme ho na Filipínách? Jak moc se liší oslavy Nového roku v Manile od těch našich oslav?  

Každá země má své zvyky a způsoby, jakými vítá Nový rok. Není tomu jinak ani na Filipínách. Novoroční oslavy na Filipínách nejsou nic menšího než elektrizující a dynamická zábava. Od hlasitých petard a ohromujících ohňostrojů. Filipínci skutečně vědí, jak přivítat Nový rok stylově.

Samozřejmě, že mají také hrstku zajímavých a zábavných novoročních tradic a pověr, aby tyto oslavy byly ještě velkolepější. I v dnešní době stále praktikují některé z těchto novoročních tradic, aby se ujistili, že nadcházející rok jim přinese spoustu radosti a požehnání. Uvedu vám zde pár zvyků a tradic, které mě zaujaly a jsou spojené s příchodem Nového roku.

Media Noche

Žádná novoroční oslava na Filipínách není úplná bez Media Noche. Slaví se na Silvestra, je to starý filipínský zvyk, kdy se scházejí rodinní příslušníci, přátelé a příbuzní, aby si užili noc hodování a pití. Pro většinu Filipínců je Media Noche znakem rodinné oslavy a příbuzenských svazků.

Často se právě v tomto období pojídají pancit (dlouhé nudle). To může podle starých novoročních tradic na Filipínách přispět k tomu, že bude mít jedlík štěstí v nadcházejícím roce. Tyto nudle, které sem zanesli čínští osadníci, představují dobré zdraví a dlouhý život. Proto jsou zde tyto nudle také podávány při oslavách narozenin.

Filipínci také rádi pojídají lepkavou rýži biko, která pomáhá podle pověry zlepšit vztahy a rodinná pouta. Zdá se to směšné nebo zvláštní? Věřte, že téměř 80 procent moderních Filipínců tuto tradici stále dodržuje. Ne všechny lahodné chuťovky však mohou přinést štěstí, pokud jde o filipínské novoroční tradice a pověry. Filipínci obvykle během silvestrovské noci nejedí rybí a kuřecí pokrmy, protože symbolizují nedostatek jídla.

Foto: Scott/Flickr.com

Jak rychle na konci roku zbohatnout?

Chcete-li naplnit svůj bankovní účet a peněženku velkou sumou peněz? Pak splaťte dluhy a nacpěte peněženku nebo kapsu nespočtem nových bankovek. Filipínci věří, že váš finanční stav bude úderem půlnoci předzvěstí vašeho bohatství pro nadcházející rok.

Skok vysoký úderem půlnoci

Děti jsou na Filipínách povzbuzovány, aby skákaly co nejvýš, když hodiny dosáhnou půlnoci, protože staří lidé věří, že to pomůže mládeži vyrůst. Vím, že neexistuje žádné osvědčené vědecké vysvětlení, které by tuto víru podpořilo, ale za pokus to stojí. Navíc skákat, zatímco vám srdce bije radostí, je zábavný způsob, jak přivítat Nový rok.

Štěstí z nebe

Když nastane Nový rok, Filipínci otevřou zásuvky, skříňky a okna, aby se dovnitř dostaly pozitivní vibrace a štěstí.

Hlasitý ohňostroj? Pomůže i klakson, který zažene zlé duchy

Na Filipínách jsou ohňostroje a petardy běžné nejen kvůli Novému roku, ale jejích sílící zvuky mají zahnat zlé duchy a podobné elementy. Nejste fanoušek hluku z petard a ohňostrojů? Stále můžete vymýtit všechno neštěstí ve vašem životě z minulého roku pomocí klaksonu vašeho auta.

Foto: Kamoteus/Flickr.com

Autor: Barbora Dovhunová

Zdroj: trekeffect.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.